Közös nyilatkozatot írt alá tegnap Ferenc pápa Jakartában Ázsia legnagyobb mecsetének nagyimámjával, Naszaruddin Umarral. A 87 éves katolikus egyházfő indonéziai látogatásának csúcspontjaként aláírt dokumentumban a béke törékenységéről, továbbá a keresztények és muszlimok kapcsolatáról ejtettek szót. Mindkét vallási vezető felszólított „a vallások harmóniájának megerősítésére az emberiség javára” – ez a nyilatkozat címe is egyben. Le kell győzni „az erőszak és a közömbösség kultúráját”, hangzik a nyilatkozat, amelyet hinduizmus, a buddhizmus és a konfucianizmus képviselői is támogattak.

A dokumentum aláírásának helyszíne azért is jelképes, mert a mecsettel szemben található a katolikus székesegyház, a jakartai püspök székhelye. A két épületet egy földalatti átjáró köti össze, amelyet a „Barátság alagútjának” neveznek.

A katolikus egyházfő 45. külföldi útjának következő állomása Pápua-Új-Guinea (szeptember 7-9) lesz. A pápa először a fővárosba, Port Moresbybe látogat, majd szeptember 8-án kitérőt tesz az indonéziai Nyugat-Új-Guinea határán fekvő Vanimo tengerparti városba is. Szeptember 10-én Kelet-Timor fővárosába, Dilibe érkezik, ahova várhatóan 700 ezer ember – tehát nagyjából minden második kelet-timori – utazik majd el, hogy az egyházfőt láthassa. Ferenc pápa ezt követően, szeptember 12-én Szingapúrba utazik, majd szeptember 13-án visszatér Rómába.

A pápa a szokásoknak megfelelően helyi politikai és egyházi vezetőkkel és a társadalom peremén élőkkel találkozik.