Kihirdette tegnap Klaus Iohannis államfő a nyugdíjak adómentességi küszöbét 2000 lejről 3000 lejre emelő törvényt. A jogszabály a 2015-ös adótörvénykönyv 100. cikkét módosítja. Előírása szerint a nyugdíj adóköteles részét úgy állapítják meg, hogy a nyugdíjból levonják a 3000 lejes adómentes összeget. A törvény előírásai 2024. október elsején lépnek hatályba és az októberi nyugdíjakra már alkalmazzák.

Az Állampolgárokat az Állam Visszaéléseitől Védő Alapítvány (FACIAS) felkérte a nép ügyvédjét, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon az új nyugdíjtörvényt, arra hivatkozva, hogy a nyugdíjak újraszámolása „alkotmányellenes és súlyos visszaélés a polgárokkal szemben”. A civil szervezet szerint az ombudsmannak arra hivatkozva kellene megtámadnia az alkotmánybíróságon az új nyugdíjtörvényt, hogy a román alkotmány tiltja a visszamenőleges hatályú jogalkotást. Emellett – olvasható a szervezet tegnapi közleményében – az új törvény diszkriminál a nyugdíjak egyes kategóriáinak csökkentése révén, illetve sérti azt az alapelvet, hogy a nyugdíjjogosultság nem képezheti alkut tárgyát.

Az Állampolgárokat az Állam Visszaéléseitől Védő Alapítványt azok a nyugdíjasok keresték meg panaszukkal, akiknek újraszámolás után csökkent a járandóságuk. A szervezet emlékeztetett: az érintett polgárok továbbra is megkapják ugyan a jelenlegi nyugdíjukat, de esetükben a törvény által előírt jövőbeli emelések csak az újraszámolt nyugdíjukra vonatkoznak, amíg ennek a szintje el nem éri a jelenlegi nyugdíj összegét.