Az új tanévben az eddiginél korábban, június vége előtt tartják meg az országos vizsgákat – jelentette be tegnap a tanügyminiszter.

A kormányülés után nyilatkozó Ligia Deca továbbá azt mondta, hogy a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáján, illetve az érettségin megírt és kijavított dolgozatokat a vizsgázók átnézhetik még az óvások benyújtása előtt, hogy a tények ismeretében döntsenek arról, érdemes-e benyújtani a fellebbezést.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy a próbaérettségit és a képességfelmérő próbavizsgát márciusban szervezik meg: 2025. március 17-19-én tartják a nyolcadikosok képességfelmérő próbavizsgáját, március 24-27-én pedig a próbaérettségit. Az oktatási miniszter ugyanakkor azt is bejelentette, hogy az új tanévtől kezdve minden harmadik iskolában biztosítanak napi egy étkezést a tanulók számára. Így a napi egy étkezést biztosító oktatási intézmények száma összesen meghaladja a 2200-at.

Ezekben körülbelül 650.000 gyerek részesül napi egy ingyenes étkezésben – mondta Ligia Deca, aki kitért arra is, hogy az Iskola másképp program a 2024-2025-ös tanévben az erőszak, valamint a kábítószer-, alkohol- és dohányfogyasztás megelőzését fogja célozni, de a közlekedésbiztonság is előtérbe kerül. A tárcavezető rámutatott, az Iskola másképp országos program és a Zöld hét program is 2024. szeptember 9. és 2025. május 30. között, 5 egymást követő munkanapon valósul meg. Minden tanintézet maga választja meg az időpontot – mondta a tárcavezető.