Eddig 62 600 személy kérte a területi nyugdíjpénztáraktól az újraszámolt nyugdíjáról szóló határozat felülvizsgálatát. Ebből mindössze 2853 személynek fogadták el a kérelmét – számolt be az Országos Nyugdíjpénztár elnöke.

Daniel Baciu elmondta, rendkívül alacsony azoknak a nyugdíjasoknak az aránya, akiknek a kérését megalapozottnak találták. Megígérte továbbá, hogy a tévesen újraszámolt nyugdíjakról szóló határozatok korrigálása a lehető legrövidebb időn belül megtörténik. Hozzátette, az újraszámolt járandóságukat kifogásoló nyugdíjasok a nyugdíjpénztári határozat kézhez vételétől számított 45 napon belül nyújthatják be a felülvizsgálati kérelmüket.

Objektív okokból 170 ezer személynek nem küldte még el az újraszámolt nyugdíjáról szóló határozatot az Országos Nyugdíjpénztár – közölte Daniel Baciu. Az intézmény vezetője elmondta, az érintettek közé tartoznak például azok, akik augusztusban vonultak nyugdíjba, hozzájuk először a nyugdíjazási végzést kell eljuttatni, csak utána postázható az újraszámolt összegről szóló határozat. Hasonló helyzetben vannak azok is, akiknek a nyugdíjpontjait az augusztus 31-ig hatályos jogszabályok vagy a legfelsőbb bíróság ítéletei alapján kell újraszámolni, és csak ezt követően végezhető el az újraszámolás az új törvény szerint – magyarázta Daniel Baciu.