A budapesti kormány mindent megtesz azért, hogy Románia még idén, a magyar európai uniós elnökség időszaka alatt csatlakozhasson a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben.

A tárcavezető leszögezte: Magyarországnak nemzeti érdeke Románia csatlakozása a schengeni övezethez, minthogy ezzel egyrészt eltűnnének a hosszú sorok az átkelőknél, másrészt a forgalom rendelkezésére lehetne bocsátani azonnal tíz, jelenleg csak szombaton használható közúti kapcsolatot.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy megállapodást írt alá a két ország a határon átnyúló bűnüldözési együttműködésről. Rámutatott, hogy mindkét ország olyan útvonalon fekszik, amelyet korábban előszeretettel használtak az illegális bevándorlók és a rájuk épülő szervezett bűnözés.

A magyar külügyminiszter azt is elmondta, hogy már közel van az a pont az azerbajdzsáni és georgiai zöld villamosenergia importját lehetővé tévő projektben, ahonnan már nem lehet visszafordulni.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-azeri-georgiai-román zöldenergia-szállítási partnerségről szóló megbeszélésen figyelmeztetett: az energiabiztonság kritikus eleme a nemzetbiztonságnak. Ezért a kormánynak fontos célja és egyben kötelessége a biztonságos és stabil energiaellátás garantálása, a környezetvédelmi szempontok figyelemben tartása mellett.