Orbán Viktornak üzent Ursula von der Leyen a prágai GLOBSEC regionális biztonságpolitikai konferenciáról, ahol első nyilvános beszédét tartotta azóta, hogy másodszorra is megválasztották az Európai Bizottság elnökének.

Noha a magyar miniszterelnök nevét nem ejtette ki, egyértelműen rá célzott, amikor azt mondta: vannak politikusok az EU-ban, sőt, még ebben a régióban is, akik a háborúért nem a megszállót, hanem a megszállottat hibáztatják a háborúban. Majd még egyértelműbbé tette a célzást, amikor feltette a kérdést: hibáztatták valaha a magyarokat a szovjetek 1956-os inváziójáért?

Von der Leyen szavaira a miniszterelnök politikai igazgatója reagált. „Ilyen blődségeket hallva kellően paprikás hangulatban érkeztünk Prágába a Globsec konferenciára” – írta Orbán Balázs, hozzátéve, hogy senki sem okolja az ukránokat az orosz megszállás miatt, viszont „minden józan gondolkodású ember okolja a nyugati háborúpárti elitet az elhibázott, felelőtlen, veszélyes és Európát hanyatlásba taszító politikáért”.