Alig két héttel az új tanév kezdete előtt sok hazai tanintézetben még nincs elegendő szakképzett tanár. Az oktatási minisztérium adatai szerint 2023-2024-es tanévben közel 44 600 helyettesítő tanár tanított iskoláinkban és óvodáinkban. Ez a legmagasabb szám az elmúlt öt évben.

A jelenséggel nemcsak Romániában, hanem az Európai Unió 27 tagországából 24-ben küzdenek. Az Európai Bizottság Education and Training Monitor 2023 című jelentése szerint csak Horvátország és Ciprus nem jelzett személyzethiányt az oktatás terén.

Megoldásképpen az Európai Bizottság támogatja a tanári mobilitást, és ösztönzi az innovatív tanítási gyakorlatokat, hogy ezzel is kezelje a hiányt és visszaadja a szakma presztízsét. Számos uniós ország megpróbálta visszacsábítani a nyugdíjasokat a szakmába, és átmeneti megoldásként ideiglenes szerződéssel foglalkoztatnak tanárokat.

Az Eurostat szerint 2021-ben a tanárok csak 8 százaléka volt 30 év alatti. Sok országban a következő néhány évben nyugdíjba vonulások hulláma várható, ami tovább növeli a rendszerre nehezedő nyomást. A romániai iskolákban a tanárok elöregedésének tendenciái kevésbé markánsak, mint az EU-ban: a következő 10 évben a romániai iskolákban a tanároknak csak 16,9%-a lesz 55 év feletti, miközben az uniós átlag 24,5%.