Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök telefonon egyeztetett kedden az ukrajnai rendezés lehetőségéről. Modi a honlapján megjelent közlemény szerint tájékoztatta Putyint a múlt pénteki kijevi látogatásáról, és hangsúlyozta, hogy érdekelt a konfliktus politikai és diplomáciai úton való rendezésében. A Kreml arról adott ki tájékoztatást, hogy az orosz vezető ismertette elvi álláspontját a kijevi hatóságok és nyugati pártfogóik “destruktív vonaláról”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette: Moszkva nem fog “ráharapni” az ukrán elnök feltételei mellett megrendezendő békekonferenciára. Úgy nyilatkozott, hogy ha a Nyugat érdekelt az európai helyzet normalizálásában, akkor tárgyalóasztalhoz kell ülnie, és az Oroszországgal szemben ultimátumokat megfogalmazó “Zelenszkij-formula” nélküli “becsületes” párbeszédet kell folytatnia. Lavrov megismételte, a Nyugat a tűzzel játszik, amikor azt mérlegeli, hogy eleget tegyen-e Ukrajna nagy hatótávolságú fegyverek iránti igényének.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kedden újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államokra nézve sokkal súlyosabb következményekkel járhat majd a kurszki régió elleni támadásban való részvétel, mint amilyeneket eddig megtapasztalt.

Az orosz külügyminiszter-helyettes szavaira reagálva Pat Ryder, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője kijelentette: az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust Oroszországgal, pusztán támogat egy országot, Ukrajnát, amelyet támadás ért. Az amerikai védelmi szóvivő megismételte, hogy Washingtonnak előzetesen nem volt tudomása az ukrán haderő benyomulásáról az Oroszországhoz tartozó kurszki régióba. Pat Ryder kijelentette, az amerikai álláspont változatlan, vagyis az amerikai biztonsági támogatás elemeit csak Ukrajna önvédelmére lehet felhasználni, aminek nem része a mélyen Oroszországba irányuló, nagy távolságú támadás.