Két ember meghalt meg, amikor egy szállodát ért találat a közép-ukrajnai Krivij Rihben – közölték regionális tisztségviselők. További két ember a Krivij Rihtől keletre fekvő Zaporizzsja város elleni dróntámadásban vesztette életét.

A támadásban többen megsebesültek.

A Reuters hírügynökség szemtanúi beszámolók alapján azt írta, hogy legalább három robbanás volt az éjszaka folyamán Kijevben.

Hétfőn Oroszország több mint 200 rakétával és drónnal támadott ukrajnai célpontokat, aminek következtében legalább hét ember meghalt, és károk érték az energetikai infrastruktúrát.

A kedd hajnali támadások mértéke és teljes hatásuk nem volt azonnal ismert, de az ukrán légierő közölte, hogy több dróncsoport indítását, valamint Tu-85-ös stratégiai bombázók és MiG-31-es szuperszonikus elfogó repülőgépek orosz repülőterekről történő felszállását észlelte.

Közben a Reuters brit hírügynökség megerősítette, hogy a donyecki front közelében található Kramatorszkban életét tudósítói csapatának egy tagja, a 38 éves Ryan Evans, további két munkatársuk pedig sérülésekkel kórházba került, miután orosz légicsapás érte a szállodájukat.

Amíg Oroszország mindenféle fegyvert bevet Ukrajna ellen, köztük észak-koreai gyártású ballisztikus rakétákat is, addig nem lehetnek korlátozások Ukrajnával szemben a nagy hatótávolságú fegyverek bevetése tekintetében – jelentette ki az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij Telegram-csatornáján hangsúlyozta, Ukrajnát az egyik legnagyobb csapás érte a háború két és fél évvel ezelőtti kezdete óta. Leszögezte, hogy „Amerika, Nagy-Britannia, Franciaország és más partnerek képesek segíteni a terror megállításában; döntésekre van szükségünk”.

Dmitro Kuleba külügyminiszter az X-en kifejtette, hogy Ukrajna partnerei két döntéssel segíthetnek véget vetni az orosz támadásoknak. „Először is meg kell erősíteni Ukrajna jogát, hogy nagy hatótávolságú csapásokat hajtson végre minden legitim katonai célpontra Oroszország területén. Másodszor pedig partnereinknek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az ő légvédelmi eszközeiket Ukrajna felhasználhassa a légteréhez közeledő rakéták és drónok lelövésére” – szögezte le. Hangsúlyozta, hogy egyik döntés sem jelenti a háború súlyosbodását. „Éppen ellenkezőleg, elriasztják Oroszországot, segítenek mérsékelni a terrort, csökkenteni az orosz támadások számát, ezáltal a csapások okozta emberi áldozatok számát is” – fogalmazott az ukrán külügyminiszter.