Négy évvel ezelőtt megismerkedtem a világ egyik legkreatívabb táncos edzésével, az Egyesült Államokból eredő Groove-módszerrel, azóta számos órát tartottam, és általában fontos, hogy lelkesítsem, ösztönözzem és dicsérjem azokat, akik szeretnék kipróbálni ezt a mozgásformát. Legtöbbször a szuper szavunk jut az eszembe, pedig rengeteg rokon értelmű szava van, elég csak rákeresni a szinonimaszotar.hu oldalon.

Bár nem beszélhetek mindenki nevében, úgy érzem, hogy a pompás, nagyszerű, óriási jelentésű szuper szavunk a mindennapok egyik leggyakrabban használt mellékneve, de csak ritkán gondolkodunk el arról, hogy valójában honnan is ered. Az Etimológiai szótár szerint „bizalmas nyelvi szó a latin super (azaz ‘fölött’) nyomán; a szuper- előtagú szavak egy részének jelentésköre hatott a szuper önállósodására”.

A szuper- előtag egyébként a régi magyar nyelvben sem volt ismeretlen, például többen is használták a szuperintendens kifejezést a protestáns egyházkerület élén álló püspökre célozva. Az elmúlt évtizedekben azonban – főként angol és német hatásra – egyre gyakoribbá vált a nyelvünkben: már nem csak az olyan idegen szakszavakban fordul elő, mint a szuperlektor főnév vagy a szuperaktív melléknév, hanem szinte bármely magyar főnévhez, illetve melléknévhez hozzáragaszthatjuk, ha ki akarjuk fejezni annak rendkívüliségét, kiválóságát. Utóbbira csak néhány példát sorolnék fel a sok közül: szuperbenzin, szuperkrém, szuperfinom, szupergyors. A Nyelvművelő kéziszótár szerint főként a sajtónyelv és a bizalmas stílusú élőbeszéd kedveli a szuper- előtagú szavakat. Most pedig néhány másodpercre kitérnék a görög eredetű hiper- összetételi előtagra, amely az utána álló szóval jelölt fogalomnak a nagymértékűségét, illetve túlzott voltát fejezi ki. Például létezik a hiperszenszibilis szavunk, amely a köznyelvben a túlérzékeny kifejezéssel helyettesíthető. Amúgy közben eszembe jutott a hiperszuper melléknév, amelyet néha a számítógép, sportautó, ház, bankfiók főnevek mellé társítanak, legalábbis a legnépszerűbb internetes kereső szerint. Most pedig visszakanyarodnék a szuperhez, amely az ifjúsági nyelvben, valamint a bizalmas társalgásban már önállóan, állítmányi szerepű melléknévként is előfordul. Például akkor, ha megkérdeznek valakit, hogy milyen volt a film, az illető pedig azt válaszolja, hogy szuper. Mit tanácsol a Nyelvművelő kéziszótár a szuper használatával kapcsolatban? A szuper- előtagú szakszavak nem kifogásolhatók, de „fokozó értelemben csak módjával alkalmazzuk a szupert, mert a túlzott használat folytán elveszítette frissességét, közhelyszerűvé vált”.