A hangadás az öröm és a kapcsolódás eszköze azon az ÉSZA (Énekeld magad szabaddá) elnevezésű – rendszerint online – alkotóműhelyen, amelynek egy sűrített változatát Palya Bea személyesen vitte el Csíkszeredába a közelmúltban.

A saját hangunk az érzelmeink feldolgozásának egyik legalapvetőbb (Bea szerint a legjobb) eszköze.

Mini-ÉSZA Csíkszeredában (fénykép: Csíki Jazz)
Műhelymunka a Zengő Térben (fénykép: Csíki Jazz)

Neurobiológiai kutatásokból tudható, hogy zenélés, éneklés közben az agyunkban endorfin és dopamin neurotranszmitterek (a köznyelvben boldogsághormonoknak nevezett anyagok) szabadulnak fel. Ezek az agyi jutalmazóközpontot stimulálják, ezért örömöt, boldogságot érzünk közben. Tele leszünk élettel.

Palya Bea meggyőződése, hogy a dal a legerősebb üzenetközvetítő, ugyanakkor teremtő erővel bíró forma.

A dalszöveg hat az elmére, ám ezek énekelt szavak, és az erejüket a fizikai rezgés sokszorozza meg: behatolnak a zsigerekbe, és konkrét lépésre bírják a szervezetünket – magyarázza az énekes-dalszerző, aki szerint dallal, dalolva átírhatjuk a saját életünket, a kapcsolatainkat. Ha meg akarsz teremteni valamit, az a leggyorsabb, ha használod a hangodat – javasolja, majd rögtön hozzáteszi: ez egy rövidített útvonal a vágyott cél eléréséhez. A dallal újjászületni lehet, egyéni és csoportos szinten is – hangoztatja a Natura Stúdió mai adásunk vendége, aki az emberek igényeiből tanulva fejleszt gyakorlatokat képzéseihez.

Palya Bea (fénykép: Veres Anita)

A Maros-parti Makón született és a Pest megyei Bagon nevelkedett Palya Bea ismert és elismert, soklemezes, díjakkal és közönségszeretettel kitüntetett énekes-dalszerző. Dalaiban egyszerre van jelen hagyomány és újítás. Ahogy Ribizliálom című önéletrajzi ihletésű kötetében is fogalmaz, nem akar semminek se látszani, csak játszani. Hangokkal és szavakkal gyurmázott, és gyúrta, gyúrja újra magát és másokat. Húsz saját lemeze jelent meg, és több mint 600 dalt írt, amelyekben őszintén, szókimondóan és fesztelenül szól legmélyebb tapasztalatairól és megéléseiről. Amikor épp nem koncertezik, akkor is hívja a színpad és a közönség. Coach és hangtanári munkája során számos embert támogat közelebb kerülni önmagukhoz, megtalálni a saját hangjukat, felszabadulni, hozzáférni rejtett belső erőforrásaikhoz és elérni céljaikat. Egy egész éven átívelő kurzusával magyarul, hat hetes programjával angolul a nemzetközi online térben is tevékenykedik.

Palya Beát a hang általi növekedést hozó műhelymunkáját követően Csíkszeredában kértük mikrofonhoz.

Hallgassa meg a műsort!

Palya Bea (fénykép: Veres Anita)