Az Európa keresztény értékeit ért támadásokról, a Krisztus-követés nehézségeiről a mai világban és Szent István király szellemi örökségéről beszélt Aurel Percă bukaresti érsek a Szent István-napon tartott ünnepiszentmisén tegnap a budapesti Szent István-bazilikában.

A román főpásztor szerint nem könnyű kereszténynek lenni a maivilágban, amely nyilvánvalóan elutasítja a keresztény értékeket,amely egyre inkább bezárkózik az önzésébe és a relativizmusba,amely támogatja az eutanáziát és az abortuszt és amely semmisséteszi a nemzeti kultúrák értékeit és gazdagságát.A Krisztus-követést megnehezítő jelenségek között említette aházasság és a család értékeinek megkérdőjelezését, a genderideológiát, a pénzkultuszt, „az arctalan gazdaság diktatúráját”, atömegtájékoztatásban és a közösségi médiában terjedő hazugságokatés a legalapvetőbb emberi jogok megsértését.

Aurel Percă szerint ebben a helyzetben Szent István örökségeadhat útmutatást. Istvántól nemcsak a koronát örököltük, hanem ránk hagyta lelki, szellemi végrendeletét is. Ma Szent Istvánt tisztelveés közbenjárását kérve sziklára és nem homokra kell építenünkéletünket és létünket. Ez a sziklára épült ház pedig nem pusztánhitbeli tanítások, törvények és tanácsok gyűjteménye, hanemmindenekelőtt a keresztény élet szilárd tanúságtétele – mondta.

A bukaresti érsek homíliája végén magyarul kérte Isten áldását a magyar népre.