Az izraeli túszok és palesztin foglyok kiszabadításáról szóló dohai csúcstalálkozó után a Hamász tegnap hivatalosan is bejelentette: elutasítja a katari fővárosban a Joe Biden amerikai államfő által bemutatott tervezetet a két fél közötti ellentétek csökkentésére. Az izraeli államfő tegnap egy zárt kabinetülésen kijelentette, a megegyezés esélye csekély.

A Hamász tegnap a tűzszüneti megállapodás akadályozásával vádolta meg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, aki korábban bírálta a Hamásznak a tűzszüneti alkuval kapcsolatos „makacs elutasítását”. „Benjamin Netanjahut tesszük felelőssé a közvetítők erőfeszítéseinek a kudarcáért, a túszok életéért, akik ugyanolyan veszélyben vannak, mint a mi népünk a Gázai övezetben folytatódó légitámadások miatt” – áll a palesztin iszlamista szervezet közleményében.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jichák Hercog izraeli államelnökkel folytatott mai megbeszélésén kijelentette, hogy a jelenlegi tűzszüneti és túszcsere tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére.

Az amerikai külügyminiszter ma Hercog államfőn kívül Benjámin Netanjahu miniszterelnök mellett Joáv Galant védelmi miniszterrel is tárgyal.