Közel 60 csángó magyar gyermek számára vált kérdésessé a délutáni foglalkozás, miután vasárnqap leégett a csángóföldi Trunk településen a Magyar ház. A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCsMSz) gyűjtést indított az épület felújítására, adott esetben újjáépítésére.

Vasárnap délután 3 óra körül a Magyar ház mellett található tanári lakrészben élő pedagógus jelezte, hogy füstöl az épülettel szomszédos kultúrház teteje. A két intézmény egy tető alatt van. A pedagógus hívta a tűzoltókat, akik hat órán át dolgoztak a lángok eloltásán és a tűz továbbterjedésének megfékezésén, de az épületből csak a falak maradtak meg – mondta el a Maszolnak Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke

A Magyar ház épületét 2019-ben vásárolták meg Trunk központjában a magyar kormány támogatásával. Az ingatlan teljes körű felújításon esett át, 2020-ra készült el. Az épületet óvodai és iskolai foglalkozásokra használták, de oda jártak a felnőtt hagyományőrző csoportok is.

A tűz keletkezésének okait még nem tudni pontosan, állítólag rövidzárlat miatt történt. Szombaton lakodalom volt az épületben, és még vasárnap is tartott a mulatság, valószínűleg nem bírta a terhelést a villanyhálózat.