A New Orleansba érkező Joe Biden újságírók kérdésére azt nyilatkozta, hogy az elmúlt egy hétben négy-öt óránként tájékoztatták az ukrajnai intézkedésekről. „Ez igazi dilemmát okoz Putyinnak” – mondta a műveletről, amely úgy tűnt, hogy váratlanul érte nem csak az oroszokat, hanem az amerikai elnököt is.

Az Egyesült Államok több milliárd dollár értékben bocsátott rendelkezésre főként védelmi célokra szánt fegyvereket Ukrajnának. Biden májusban felhatalmazta Kijevet arra, hogy az Egyesült Államok által szállított fegyverekkel indítson támadást Oroszországon belüli katonai célpontok ellen, amelyek az északkelet-ukrajnai Harkiv város elleni ostromért felelősek.

Egy amerikai tisztviselő kedden késő este azt mondta, az ukrán kurszki behatolás célja az, hogy Oroszországot arra kényszerítse, hogy csapatokat vonjon ki Ukrajnából, annak érdekében, hogy megvédje az orosz területet a határon átnyúló támadással szemben.

Közben az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy Ukrajnából kilőtt 117 drónt és 4 taktikai rakétát semmisített meg az orosz légvédelem szerdára virradó éjszaka. 

A taktikai rakétákat és a drónok közül harminchetet Kurszk régió felett szedtek le – közölte a tárca –, további harminchetet pedig Voronyezs régió felett semmisítettek meg.

Arról a híradás nem szól, hogy a maradék negyvenhárom drónt hol semlegesítették, mint ahogy az sem derült ki, hogy összesen hány drónt indítottak Ukrajnából, illetve volt-e, amit nem sikerült megállítani.