A helyi hatóságok kötelező kitelepítést rendeltek el ma a nyugat-oroszországi Lipeckben, miután a várost és környékét tömeges ukrán dróntámadás érte – közölte Igor Artamonov helyi kormányzó. A támadás fennakadásokat okoz az energiaellátásban, és hat ember megsebesült – mondta a kormányzó. A kormányzó ukrán pánikkeltésnek és dezinformációnak nevezte, hogy az egész város kiürítését elrendelték volna. A RIA orosz hírügynökség a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva azt írta, hogy az éjszaka a légvédelem 75 ukrán drónt semmisített meg, többségüket Belgorod és Lipeck közelében. Ukrán dróntámadást jelentettek Brjanszkból és Kurszkból is, ahol az ukrán erők meglepetésszerű szárazföldi betörést indítottak a héten.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette: Oroszország indította el az orosz-ukrán  háborút, ezért neki is éreznie kell annak következményeit. Erről az államfő egy tegnap esti videóüzenetben szólt, miközben az ukránok negyedik napja hajtanak végre katonai műveleteket orosz területen. Az elnök leszögezte, hogy nem az ukránok választották céljaik eléréséhez a háborút. Szavai szerint minél nagyobb nyomás nehezedik Oroszországra, annál hamarabb lesz béke.
Kedden több száz ukrán katona behatolt Oroszország területére, harcba bocsátkoztak az orosz erőkkel, és több falut is elfoglaltak.

Az Európai Unió szerint Ukrajnának joga van megtámadni az agresszor területét. Peter Stano, a Bizottság szóvivője elmondta: Ukrajna a nemzetközi jog alapján jogos védelmi háborút folytat. Hozzátette: Ukrajnának joga van megvédeni magát, és ez a jog magában foglalja azt is, hogy az ellenséget a saját területén támadja. Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtószóvivője elmondta: Washington fel fogja venni a kapcsolatot az ukrán hadsereggel, hogy többet megtudjon a céljaikról. Ugyanakkor leszögezte: továbbra is arra fognak összpontosítani, hogy az ukránok rendelkeznek mindazzal, amire szükségük van az Oroszországgal szembeni védelmi háborújukban.

Az amerikai demokrata párti Kamala Harris elnökjelölt 5 százalékponttal vezet a republikánus Donald Trump előtt a november 5-i amerikai elnökválasztási küzdelemben – derül ki az Ipsos tegnap közzétett közvélemény-kutatásából. Harrist 42 százalékon mérték, míg Trumpot 37 százalékon a Reuters által közölt felmérésben. Szintén az elnökválasztással kapcsolatos fejleményhez tartozik, hogy Trump elfogadta az ABC televízió felkérését, így a két jelölt szeptember 10-én fog vitázni egymással.