Mohamed Sahabuddin Csuppu bangladesi elnök a tüntetők követelésének megfelelően feloszlatta tegnap a parlamentet, egy nappal azután, hogy Vazed Haszina miniszterelnök lemondott, és Indiába távozott.

A tüntetők tegnap délelőtt azzal fenyegetődztek, hogy ha az elnök nem oszlatja fel a törvényhozást kora délutánig, akkor annak súlyos következményei lesznek. A parlament feloszlatásáról szóló végső döntés a védelmi erők és politikai pártok vezetőivel, illetve a diáktüntetések és civilszervezetek képviselőivel tartott egyeztetés után született meg – áll az elnöki hivatal által kiadott közleményben. Haszina lemondása és távozása tizenöt évig tartó kormányzásának vetett véget.

A tüntetők a 84 éves Mohammad Junusz Nobel-békedíjas közgazdászt szerették volna az ideiglenes kormány élén látni. Az elnöki hivatal helyi idő szerint ma hajnalban bejelentette, hogy a Nobel-békedíjas közgazdász átmeneti kormányt vezet majd. Közben tegnap szabadon engedték házi őrizetéből Haleda Ziát, Banglades első női miniszterelnökét, amit szintén az államfő rendelt el.

Bangladesben a múlt hónapban törtek ki tömeges tiltakozások egy kvótaszabályozás miatt, amely a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára tartotta volna fenn. Eközben a több mint 170 milliós országban csaknem 32 millió fiatalnak nincs munkája vagy szakképzettsége sem, amely több esély adna megélhetésre. A júliusi tömegtüntetések idején mintegy 150-en vesztették életüket, ezrek sérültek meg, és mintegy tízezer embert tartóztattak le. A kormányellenes tüntetések egy időre szüneteltek, miután a kvóták nagy részét a legfelsőbb bíróság eltörölte, de az utóbbi napokban újrakezdődtek.