A palesztin menekülteket segítő ENSZ-szervezet (UNRWA) több munkatársának köze lehetett a Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael déli része ellen végrehajtott 2023. október 7-i összehangolt támadásához.

A több hónapja zajló belső vizsgálat eredményeit ismertetve a világszervezet főtitkárának helyettes szóvivője úgy fogalmazott: kilenc ember esetében következtetni lehet arra, hogy talán közük volt az október 7-i támadáshoz.

Újságírói kérdésre válaszolva ugyanakkor elismerte, hogy nem tudták kétséget kizáróan megerősíteni Izrael vádjait, ennek ellenére az érintettek munkaviszonyát megszüntették. Hozzátette, hogy tíz további esetben a bizonyítékok nem voltak elegendők a munkaviszony megszüntetéséhez.

Az UNRWA januárban került a sajtófigyelem központjába azzal, hogy Izrael azt állította: az ENSZ-szervezet tizenkét munkatársának köze volt a Gázai övezeti háborút kirobbantó terrortámadáshoz.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök január végén pedig úgy fogalmazott, hogy a Hamász iszlamista terrorszervezet „beszivárgott” az UNRWA soraiba. A felmerült gyanú nyomán belső vizsgálat indult, több adományozó ország pedig ideiglenesen felfüggesztette az UNRWA támogatását.