Minden jel arra mutat, hogy küszöbön az Irán–Izrael háború. A hétvégén mindkét fél fenyegető üzeneteket váltott, amelyek egy közeli konfliktus kirobbanását vetítik előre.

Izrael egy megelőző csapás lehetőségét emlegeti, miközben Irán sose látott méretű támadással fenyeget. Irán dühét az robbantotta ki, hogy a múlt héten Teheránban az izareli haderő megölte Iszmail Hanije Hamász-vezért. A térségben tovább fokozódott a feszültség, miután célzott műveletben korábban megölték a libanoni Hezbollah fegyveres mozgalom egyik parancsnokát is, Fuad Sukrt Bejrútban. 

Az eszkaláció megakadályozása érdekében az Egyesült Államok megerősíti fegyveres erőit a térségben, Joe Biden elnök ma összehívta nemzetbiztonsági testületet. A regionális konfliktus megelőzésére irányuló diplomáciai erőfeszítések részeként a jordániai külügyminiszter Iránba utazott. Izrael jelenleg csúcskészültségben áll a libanoni határon, olyan manőverező hadosztályokkal, amelyek hónapok óta készülnek a Hezbollah elleni háborúra. Ez a készenlét főként a Hezbollahtól várható szárazföldi inváziót semlegesíti, viszont nem elegendő a tömeges légitámadások kivédésére.Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök óva intette Iránt és szövetségeseit attól, hogy megtámadják Izraelt. Ezzel szemben az iráni Forradalmi Gárda szombaton arra figyelmeztetett, hogy a teheráni vezetéssel szövetséges közel-keleti milíciák is részt fognak venni az Izrael elleni megtorlásban.

Katonai forrásból származó értesüléseire hivatkozva az Axios azt írja, hogy Északról, Libanonból a Hezbollah, kelet felől pedig hamarosan Irán támadhatja meg Izraelt.