Ezt jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan török elnök vasárnap emlékeztetve arra, hogy ezt korábban is megtette Líbiában vagy Hegyi-Karabahban. Az elnök nem pontosította, hogy mit ért beavatkozás alatt. 

Erdoğan tavaly október óta hevesen kritizálja Izrael gázai offenzíváját, vasárnap pedig egy olyan televíziós beszédben említette meg a Hamász ellen vívott háborút, melyben eredetileg hazája védelmi iparát magasztalta. Nemzetközi médiumok sora kérdezte az elnök pártjának képviselőit, hogy Erdoğan mégis mit ért beavatkozás alatt, de nem kaptak válaszokat, miként egyelőre Izrael sem kommentálta Erdoğan szavait. 

Az Euractiv portál emlékeztet: 2020-ban Törökország katonai személyzetet küldött Líbiába az ENSZ által elismert, Abdul Hamid Dbeibeh vezette líbiai nemzeti egyetértés kormányának támogatására. Hozzáteszik: Törökország korábban tagadta, hogy közvetlen szerepet vállalt volna Azerbajdzsán hegyi-karabahi hadműveleteiben, de 2023-ban azt mondták, hogy közeli szövetségesük támogatása érdekében „minden eszközt bevetnek, beleértve a katonai kiképzést és a hadászati modernizációt is.”(forrás:euronews.hu)

Radu Enciu/SRR