Folytatja a Románia ellen 2020-ban elindított túlzottdeficit-eljárást az EU Tanácsa – derül ki a testület tegnapi közleményéből. Az Európai Bizottság korábban Franciaország, Olaszország, Belgium, Belgium, Magyarország, Málta, Lengyelország és Szlovákia ellen javasolt túlzotthiány-eljárást. Ezeknek a tagállamoknak az előírt szint alá kell csökkenteniük a deficitet.

A bruttó hazai össztermék (GDP) három százalékát jóval túllépő költségvetési hiányuk miatt indították a túlzottdeficit-eljárást az említett tagállamok ellen. Az eljárás célja, hogy az érintett tagállamok tartsák kordában a költségvetésüket. A túlzottan magas deficit miatt elméletileg szankciók is járnak, de eddig még nem élt ezzel a lehetőséggel az EB. Az eljárás beindítása után az érintett tagállamok kormányaihoz intézendő ajánlások értelmében az országoknak meghatározott időn belül hatékony intézkedéseket kell hozniuk az államháztartási hiány korrigálására.

A hét eljárás alá vont tagállam közül Olaszországban volt a legnagyobb az államháztartás hiánya 2023-ban (7,4 százalék). A magyar a második legmagasabb deficit (6,7 százalék). Romániában 6,6 százalékos, Franciaországba 5 és fél százalékos, Lengyelországban 5,1 százalékos, Máltán és Szlovákiában 4,9-4,9 százalékos, míg Belgiumban 4,4 százalékos hiányt mértek.