Bukarestbe látogatott tegnap a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Transzatlanti Energia- és Klímaügyi Együttműködési Partnerség rendezvényére érkezett a román fővárosba, de találkozott Luminița Odobescu külügyminiszterrel, Sorin Grindeanu közlekedési és infrastruktúraügyi miniszterrel, illetve Aurel Percă bukaresti római katolikus érsek-metropolitával.

A román külügyminisztérium tájékoztatása szerint a két tárcavezető megvitatta a román-magyar kétoldalú párbeszéd kilátásait, valamint az európai és biztonsági helyzetet. Luminiţa Odobescu hangsúlyozta, hogy új együttműködési lehetőségeket keresnek, és közös projekteket kívánnak kidolgozni olyan területeken, mint az infrastruktúra, a közlekedés, az energia és a belügyek. A román külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Románia fontos célkitűzése a teljes körű schengeni csatlakozás, és magyar hivatali kollégája megerősítette, hogy Budapest határozottan támogatja ezt a törekvést. Kifejtette, hogy Bukarest érdekelt az Európai Unió bővítésének előmozdításában, mind Ukrajna és a Moldovai Köztársaság, mind a Nyugat-Balkán, mind pedig Törökország bevonásával.
Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy ha visszatekintünk az elmúlt tíz esztendőre minden túlzás nélkül elmondhatjuk, Magyarország és Románia együttműködése a nemzetközi politikában most van a legjobb formájában. Az elmúlt hetek és hónapok túlfűtött európai politikai vitájában a román külügyminiszter mindig korrekt álláspontot foglalt el Magyarországgal kapcsolatban. A magyar politikus szerint a kétoldalú kapcsolatok kivallóan alakulnak a közlekedés, a gazdaság és az energia terén, mindez azonban nem azt jelenti, hogy ne lennének még megoldandó közös ügyeink.

A román közlekedési és infrastruktúraügyi miniszterrel, Sorin Grindeanuval lefolytatott tárgyalása után Szijjártó Péter közölte: aláírták azt a közlekedési megállapodást, amelynek értelmében megkezdik a Szeged és Temesvár közötti vasútvonal építésének előkészületeit, valamint 2027-ig újabb határátkelőhelyet létesítenek Kübekházánál. A két kormány elkészítette és már be is adta az Európai Unióhoz a Magyarcsanád és Csanád közötti Szent Gellért híd újjáépítésére vonatkozó pályázatot, és várják a szeptemberi eredményhirdetést. Szijjártó Péter továbbá arról is beszámolt, hogy a magyar kormány az idei soros európai uniós elnöksége alatt próbál minél több lépést megtenni annak érdekében, hogy a két ország határán megszűnjön végre az ellenőrzés, megszűnjenek a hosszú sorok, valamint használatba lehessen venni az összes olyan utat, amelyek egyelőre zárva vannak.

A Transzatlanti Energia- és Klímaügyi Együttműködési Partnerség rendezvényén Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy Magyarország 2050-re karbonsemlegessé váljon.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a tegnapi nap folyamán találkozott Aurel Percă római katolikus érsek-metropolitával is. A Bukaresti Római Katolikus Érsekség közleménye szerint Szijjártó Pétert Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete kísérte el a megbeszélésre, amelyen szó esett arról a meghívásról is, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek intézett a bukaresti érsek-metropolitához. Ennek értelmében augusztus 20-án Aurel Percă tartja a szentbeszédet a budapesti Szent István-bazilika előtti ünnepi szentmisén. A találkozó a Szent József-székesegyház meglátogatásával zárult, a felek a világ békéjéért és a népek közötti megértésért imádkoztak.