Az Európai Bizottság közzétette a 27 EU-tagállam jogállamiságáról szóló éves jelentését. Az uniós testület Romániára vonatkozóan megállapította: a 2023-as jogállamisági jelentéshez képest történt ugyan némi előrelépés, de van még tennivaló az igazságügyi rendszer megfelelő humán erőforrásainak biztosítása, illetve az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekmények – így a korrupció – kivizsgálásának hatékonyságát illetően. A jelentés kitér arra is, hogy meg kellene erősíteni a közszolgálati médiumok szerkesztői függetlenségét biztosító szabályokat és mechanizmusokat, amelyek terén a 2023-as jelentés óta nincs haladás. A jelentés szerint még nem javult az információhoz való hozzáférés jogi kerete. Az újságírók fenyegetése és zaklatása továbbra is probléma, és a szerkesztői függetlenségre gyakorolt kereskedelmi nyomás befolyásolja az újságírók munkáját. A dokumentum a negatívumok között említi, hogy a pártfinanszírozások átláthatóságát növelő törvény késik, és hogy túlságosan sok kérdést szabályoznak sürgősségi kormányrendelettel, ugyanakkor Románia nem tett előrelépést a parlamenti képviselőkre vonatkozó lobbiszabályok bevezetése terén.

Az EB szerint Románia pozitív mérleget tud felmutatni a korrupció visszaszorításában, de a közbeszerzés továbbra is a korrupció melegágya. Az Európai Bizottság többek között javasolja, hogy Románia zárja le a Velencei Bizottság igazságügyi jogszabályokra vonatkozó ajánlásainak alkalmazására indított folyamatot.

Alina Gorghiu igazságügyi miniszter bejegyzésben közölte, hogy ez az eddigi legkedvezőbb EB-jelentés az igazságügy tekintetében. A tárcavezető szerint a pozitív értékelés többek között az igazságügyi reform stabilitásának, az igazságügyi törvények alkalmazásának, a bírák és ügyészek fegyelmi felelősségrevonásának, az igazságügyi rendszer humánerőforrás-frissítésének és digitalizációjának, illetve az állampolgároknak nyújtott jogi segítségnyújtási rendszer reformjának köszönhető.