Tiltakozni kell az erőszak és az agresszivitás eszkalációja ellen – mondta ma Németh Zsolt Tusnádfürdőn, a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor közéleti programjainak megnyitóján.

A magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kitért arra is, hogy az Európai Parlamentben létrejött egy olyan többség, amely lábbal tiporja az EP alapvető eljárási szabályait, egyúttal lehetetlenné téve a pozíciók mandátumarányos
elosztását. Kijelentette: ki kell állni a kooperáció, az együttműködés, a dialógus mellett. Németh Zsolt örömét fejezte ki, hogy ellenzéki képviselők, vezető román politikusok elfogadták a meghívást a szabadegyetemre, és számtalan náció képviselői jelen vannak.

Összegzése szerint nehéz kérdésekre kell megfelelő válaszokat találni, és az egyetlen, ami nem segít ebben, az az agresszivitás, a pisztolylövés vagy az eljárási szabályok semmibe vétele.

Rámutatott: tudják, hogy komoly falakba ütköznek folyamatosan az elkötelezettségükkel, de senki sincs abban a morális helyzetben, hogy Magyarországnak az I. és II. világháborúban elszenvedett veszteségei után felrója a békepolitikáját, a béke melletti elkötelezettségét.