Christopher Luxon új-zélandi kormányfő ma sajnálatát fejezte ki, miután egy nyilvános vizsgálat megállapította, hogy az elmúlt 70 évben az állami és egyházi fenntartású intézményekben gondozott gyermekek, fiatalok és kiszolgáltatott felnőttek közül mintegy 200 ezren szenvedtek el bántalmazást.

A jelentés szerint 1950 és 2019 között csaknem minden harmadik gondozott gyermekek és felnőtt tapasztalt visszaélést valamilyen formában. „Sötét és szomorú nap ez az új-zélandi társadalom és állam történetében, jobban kellett volna tennünk a dolgunkat, és eltökélt szándékom, hogy ezt is fogjuk tenni” – ígérte Luxon mai sajtótájékoztatóján. A kormányfő hozzáfűzte, hogy a hivatalos bocsánatkérésre november 12-én kerül sor. A bántalmazásokat „nemzeti szégyennek” nevező jelentés vitáját, amelyet a parlamentben tartottak, a karzatról az abúzusok számos elszenvedője és segítőik is figyelemmel kísérték.

A királyi vizsgálóbizottság több mint 2300 bántalmazottal beszélt. Jelentésükben felsorolták az állami és egyházi fenntartású intézményekben elkövetett visszaéléseket, köztük nemi erőszakot, sterilizálást és elektrosokkot. Megállapításaik szerint különösen az őslakos maori közösség tagjai, valamint a szellemi vagy fizikai fogyatékkal élők voltak kitéve abúzusnak. A napvilágra került visszaéléseket a bántalmazók áthelyezésével vagy a bűnösség tagadásával próbálták eltussolni. Sok áldozat már elhunyt, mire igazságot tudtak volna szolgáltatni nekik.

A jelentés több mint száz ajánlást fogalmazott meg, és ezek között az új-zélandi kormányt, valamint a katolikus és az anglikán egyház vezetőit is bocsánatkérésre szólította fel. Luxon közlése szerint a túlélőknek járó teljes kártérítés több milliárd dollárra rúghat.