A Meleg étel az iskolában program egész országra történő kiterjesztését kéri a kormánytól a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), arra hivatkozva, hogy ez az egyetlen módja az iskolaelhagyás megfékezésének.

Az USR tegnapi közleménye azt követően látott napvilágot, hogy megjelent az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) legfrissebb ezzel kapcsolatos felmérése, mely szerint tavaly az EU-ban közel húszmillió gyermeket fenyegetett a szegénység és társadalmi kirekesztettség veszélye, és Romániában a legmagasabb a veszélyeztetettek aránya.

Az USR rámutat közleményében, hogy több törvényjavaslatot is benyújtott annak érdekében, hogy 2030-ig minden tanuló számára garantált legyen a napi egy meleg étel. A World Vision szervezet által összesített és Silvia Dinică szenátor által ismertetett adatok szerint a programban részt vevő gyerekek 49 százaléka számára az iskolában kapott meleg ebéd jelenti a fő étkezést, 22 százalékuknak pedig ez az egyetlen étkezés egy nap során. Ugyanezen adatok szerint a hátrányos körülmények között élő gyerekek közül minden ötödik éhesen fekszik le.