Változnak az idők… Ezzel a szófordulattal kezdte bevezető beszédét a Sapientia Egyetem nagy előadótermében Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sűrgösségi Kórház menedzsere a nyolcadik Kórháznapokon, Erdély egyik legnagyobb egészségügyi rendezvényén, amelyen három napon át orvosok, egyetemek képviselői, egészségügyi szakértők, asszisztensek, informatikusok, politikusok beszélték meg a szakma valamint az egészségügyi alrendszerek legfontosabb eredményeit és kihívásait. És hogy stílszerű legyek, bennem latinul visszhangoztak ezek a szavak: tempora mutantur et nos mutamur in illis, azaz változnak az idők és vele együtt mi magunk is.

Valóban, az ezredfordulós megalapítása után eltelt közel negyedszázadban nagyon sokat alakult maga a helyszín, a magyar tannyelvű romániai magánegyetem, amelyről néhány sokatmondó adattal maga Dr. Tonk Márton rektor számolt be: jelenleg több mint 2300 hallgató, 500 főállású tanár és 200 munkatárs dolgozik a felsőoktatási intézményben különböző erdélyi helyszíneken miközben maga a Sapientia bekerült a romániai egyetemek elitcsoportjába, a legjobb harminc közé. A konferenciát pedig nem véletlenül tartották itt, hiszen hazai és nemzetközi kapcsolatrendszere kiterjedt és egyre erőteljesebbé vált, részt vállalva  kimondottan gyakorlatias kutatásokban is.

Jómagam, a figyelő laikus számára, aki az utóbbi évek egészségügyi változásairól leginkább azt vehette észre, hogy ha még kissé döcögve is, de a családorvosi hálózat el kezdett működni, helyenként a várólisták, ha nem is csökkentek jelentős mértékben, de az egyre inkább kiterjedő magánklinikai hálózatok kínálják a választás lehetőségét, az orvosi szakma alaposan megfiatalodott, hiszen a jelentős bérrendezések nyomán a frissen végzettek már jóval kisebb mértékben vándorolnak ki, a magánpatikák száma pedig csökkent, mivel a nagy hálózatok felvásárolták a kisebbeket – szóval mindezek mellett egy ilyen konferencia kiváló lehetőséget kinált arra is, hogy be lehessen pillantani a hazai egészségügy belső működésébe, amelyen jól észrevehetők az előremutató változások. Maga a Hargita Megyei Tanács fenntartásában működő megyei kórház a következetes ráfigyelésnek köszönhetően eljutott a második minőségi fokozatig és innen már nem is olyan hosszú az út, hogy elnyerje az egyetemi klinikai szintet, amely nem csak még nagyobb fokú regionális ellátást és rezidencia programokat jelent, hanem azt is, hogy immár az intervenciós kardiológiai beavatkozásokon és a robotsebészeten túl még inkább bekapcsolódjon a soha nem látott mértékben fejlődő korszerű egészségügyi szolgáltatásokba, amelyek természetesen csak megfelelő műszaki és szakmai háttérrel lehetségesek.

Csíkszeredai kultikus helyéről, a Nagy Laji dombjáról magasodik ki az ott felnőtt erdő zöldjéből a megyei kórház, a mellette levő leszálló helyre ma már helikopterek ereszkednek alá, a környező magán- és orvoslakások, valamint az egészségügyi ellátás intenzításának növekedése miatt akár napi 1200 autó is megfordul a környéken. Nem kis gondot okoz mindez a megye- és városgazdáknak, mert mostanában bizony le kell zárni a közúti forgalmat. A napokban ugyanis nagyarányú, hosszabb távra szóló fejlesztés kezdődik. Nem csupán a kórház bővül új szárnnyal, hanem megkezdik az új fertőző- és tüdőkórház építését, emeletes tömbházat kapnak az orvosok, miközben elkészültek az övezet új rendezési tervei is.

Emlékszem, valamikor a múlt század közepén fedeles szárnyú, légcsavaros kis repülőgép dobott le időről-időre a régi városi kórház udvarára ejtőernyővel vérkészítményeket, már amennyiben el nem vitte máshová a szél. Azóta bizony alaposan megváltoztak az idők, az egészségügy önálló, jól szervezett ágazattá vált és bíznunk kell abban, hogy bármiféle gazdasági és pénzügyi mutatók teljesítésének ellenére emberközpontúsága mit sem változik.