Megszavazták ma az EP-képviselők Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének. A német politikus újabb öt évig tölti be az uniós végrehajtó intézmény elnöki tisztségét.  

Ursula von der Leyennek, akit a mai nap folyamán hallgatták meg az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, sikerült meggyőznie a képviselők többségét arról, hogy alkalmas a pozíció újbóli betöltésére. A mandátumát már átvevő 719 EP-képviselőből összesen 707 szavazott. A német politikust 401 képviselő támogatta, 284 ellenezte, 15 pedig tartózkodott, és volt 7 érvénytelen szavazat is.

Annak ellenére, hogy von der Leyennel az Európai Bizottságnak van elnöke, még hónapok fognak eltelni míg az intézmény teljes mértékben összeáll és dolgozni kezd. Az újraválasztott EB elnöknek Marcel Ciolacu románminiszterelnök is gratulált. Az X platformon közzétett bejegyzésben a kormányfő azt írta, hogy a román kormány továbbra is aktív együttműködést akar az új testülettel, hogy az európai polgárok javát szolgáló közös uniós prioritások megvalósuljanak.

Strasbourgból Winkler Gyula, az RMDSZ színeiben megválasztott EP képviselő jelentkezik:

European Union, 2023