Az Eurostat legfrisebb adatai szerint Belgiumban 5,4 százalék, Romániában 5,3 százalék volt az éves inflációs ráta júniusban. Az EU tagállamaiban az év hatodik hónapjában 0,1 százalékot,   vagyis a májusi 2,7-ről 2,6 százalékra csökkent az éves infláció. A legalacsonyabb éves inflációs rátával rendelkező uniós országok Finnország (0,5 százalék), Olaszország (0,9 százalék) és Litvánia (1 százalék) voltak. Magyarországon és Spanyolországban egyaránt 3,6 százalékot regisztráltak.

Az Eurostat adatai arra is rávilágítanak, hogy májusához képest az idei éves inflációs ráta júniusban 17 tagállamban csökkent – köztük Romániában is 5,8 százalékról 5,3 százalékra -, továbbá egy országban stagnált, 9 tagállamban pedig emelkedett.

Az euróövezetben az áremelkedés üteme a szolgáltatások esetében továbbra is magas (júniusban 1,84 százalékpont volt), ezt követi az élelmiszerek, az alkoholtartalmú italok és a cigaretta kategóriája (0,48 százalékpont), az ipari termékek (0,77 százalékpont) és az energia (0,02 százalékpont).