Az Oktatási Minisztérium átalakította a közoktatásban résztvevő diákok számára kiírt ösztöndíjrendszert, ez alapján a 2024-2025-ös tanévtől 7 különböző ösztöndíjban részesülhetnek a diákok, az eddigi 6 ösztöndíjhoz képest. Az ösztöndíjak igénylése online vagy fizikai formátumban is megtörténhet az oktatási intézmények titkárságán, az új tanév kezdetét követő 25 napon belül. A 7 különböző ösztöndíj a következő:

Reziliencia-ösztöndíj – 300 lej 

Kiválósági ösztöndíj I. – 750 és 3700 lej között változhat

Kiválósági ösztöndíj II. – 700 lej

Az előbb említett ösztöndíjakra azok az V-XII-es diákok jogosultak akik a nemzetközi tanulmányi versenyeken, illetve az Oktatásügyi Minisztérium által elismert nemzetközi sportvetélkedőkön I., II. vagy III. helyezést értek el, illetve az Oktatásügyi Minisztérium által szervezett tantárgyversenyek I., II. illetve III. helyezettjei.

Ezen kívül jövő tanévben is megmarad az Érdemösztöndíj – 450 lej, Szociális ösztöndíj – 300 lej, Kiskorú édesanyáknak járó ösztöndíj 700 lej és a Műszaki ösztöndíj 300 lej.

Az érdemösztöndíjakat és a reziliencia ösztöndíjakat együttesen a közoktatási intézményben az egyes líceumi és gimnáziumi osztályok – beleértve a szakképzést és a duális szakképzést is – tanulóinak legalább 30%-a számára kell odaítélni. Az érdemösztöndíjasok és a reziliencia ösztöndíjasok névsorát egy adott osztályban az osztályfőnök állítja össze és terjeszti elő az iskolakezdést követően 25 napon belül, nem szükséges külön kérvényeznie a diáknak. A kiválósági-, az érdem-, a reziliencia vagy a műszaki ösztöndíjra jogosult diáknak minden tantárgyból abszolválnia kell és a magaviseleti jegye 10 vagy “nagyon jó” kell legyen.(forrás:rmdsz.ro)

Tim Mossholder/Unsplash