Nancy Faeser közölte, hogy a titkosszolgálatok jelzése nyomán leállították a Compact című magazin nyomtatását, illetve a kiadóját is megszüntették.

Kedd délelőtt a rendőrség átkutatta a magazin irodáit, valamint Jürgen Elsässer főszerkesztő lakását.

Nancy Faeser azzal indokolta a betiltást, hogy a magazin a „jobboldali szélsőségesek szóvivője”, „minősíthetetlen módon szítja a zsidók, a migránsok és a parlamentáris demokrácia elleni gyűlöletet”. Hozzátette: a betiltás azt mutatja, „hogy mi is fellépünk azokkal az értelmiségi gyújtogatókkal szemben, akik a menekültek és migránsok elleni gyűlölet és erőszak légkörét szítják, és le akarják győzni demokratikus államunkat”.

A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV), vagyis a német titkosszolgálat már 2022 óta „antidemokratikus álláspontokat” propagáló kiadványnak minősítette a magazint.

A betiltott kiadvány vezető személyiségei kapcsolatot tartanak fenn az új jobboldal jelentős szereplőivel. A Compact online áruházában például egyebek mellett egy érmét kínálnak Björn Höcke, az Alternatíva Németországért (AfD) egyik politikusának arcképével, akit a közelmúltban ismét elítéltek és pénzbírsággal sújtottak egy tiltott náci jelszó használata miatt.