Az alsóházat azután hívták össze rendkívüli ülésszakra, hogy múlt héten egy 19 éves lányt ölt meg egy turistaösvényen egy medve.

A Tánczos Barna RMDSZ-szenátor, volt környezetvédelmi miniszter által előterjesztett javaslat 2024-ben és 2025-ben is 426 barnamedve kilövését engedélyezi, és évente 55 sürgősségi kilövést tesz lehetővé olyan esetekben, amikor az emberéletet veszélyeztető medvék eltávolítására nincs más mód.

A törvénymódosítás szerint 2026-tól kezdődőden a medvepopuláció alakulását folyamatosan nyomon követő tanulmányok alapján évente fogják meghatározni a megelőzési kvótát.

A törvénymódosítás szerint a medvék túlszaporodásának megfékezését célzó vadászat nem irányulhat a két évesnél fiatalabb bocsokat nevelő anyamedvék, illetve a domináns hímek ellen. Ha a populációszabályozásnak olyan medve esne áldozatul, amelynek trófeája meghaladja a törvényben megszabott 400 pontot, akkor a trófea nem a vadász, hanem a román állam tulajdonába kerül.

A törvénytervezet hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.

Több civil szervezet tiltakozott a 2016-ban betiltott, populációszabályozó célú medvevadászat újbóli engedélyezése ellen. Az Agent Green környezetvédő szervezet, amelynek petícióját több mint 82 ezer személy írta alá, azt állítja, hogy „mindenféle mentességi kvóta veszélyes”, a trófeavadászat nyomán a fajt a kihalás veszélyezteti. Ezért kérik a parlamentet, hogy ne legalizálja a trófeavadászatot.

A képviselőház hétfői ülése után kiadott közleményében az RMDSZ rámutatott: a medvéket nem a kihalás veszélye fenyegeti Romániában, hanem éppenséggel túlszaporodásuk teremt tarthatatlan állapotokat. „Aktív populációszabályozásra van szükség, ez az, amit az RMDSZ már évek óta szorgalmaz” – nyilatkozta Tánczos Barna volt környezetvédelmi miniszter.