Merényletetkísérletet követtek el szombaton Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt ellen, akit egy kampánygyűlésen ért lövés a fülén. A merénylő felületes sebet ejtett a volt elnökön, de egy személyt véletlenül lelőtt és másik kettőt megsebesített. Joe Biden amerikai elnök mellett az egész világ politikai vezetői elítélték a támadást. Trumpot kiengedték a kórházból. Elemzők azt találgatják, hogy a merénylet következtében a republikánus jelölt még nagyobb népszerűségre tehet szert, és növelheti a Joe Biden jelenlegi elnökkel szembeni előnyét.

A republikánus elnökjelöltnek a Pennsylvania állambeli Butler település közelében tartott választási nagygyűlését beszédének megkezdése után szakították félbe lövések.

A korábbi amerikai elnök a jobb fülén sérült meg. A közönségből egy ember meghalt, egy másik válságos állapotban került kórházba. A támadó is életét vesztette, a titkosszolgálat emberei lőtték le. A támadó egy 130 méteres távolságra levő épület tetejéről lőtt, az elkövető sajtóinformációk szerint egy 20 éves fehér fiatalember volt.

Donald Trumpot testőrei menekítették ki a színpadról, majd kórházba vitték, ahol ellátták. Már a helyszínen látszott, hogy a seb felületes volt, hiszen Trumpnak még maradt annyi lélekjelenléte, hogy véres arccal öklét magasba emelve buzdítsa harcra szimpatizánsait. A következőkben MTI-hírekből álló összeállítást olvashatnak.

Joe Biden elítélte a riválisa elleni merényletet

Joe Biden amerikai elnök elítélte a vetélytársa ellen elkövetett merényletkísérletet. Kampánystábja közölte, hogy felfüggeszti a kampányhirdetések közlését. Az elnök a politikai erőszak megszüntetésére szólított fel. Hangsúlyozta: „Amerikában nincs helye az ilyen jellegű erőszaknak. Ez beteges” – mondta, hozzátéve, hogy alaposan tájékozódott az ügyben, és tervezi, hogy beszélni fog Trumppal. „Mindenkinek el kell ítélnie a történteket” tette hozzá.

Román reakciók

Megdöbbenésüket fejezték ki és határozottan elítélték az erőszakot a hazai politikai vezetők. Klaus Iohannis államfő közösségi oldalán azt írta: megdöbbentette a támadás. „Az erőszak és agresszivitás nem a demokrácia jellemzői. A amerikai nép mellett állunk” – fogalmazott az X-en közzétett bejegyzésében az elnök.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök is az X-en kívánt mielőbbi felépülést Donald Trumpnak és a támadás más sebesültjeinek. „Semmilyen politikai vegy ideológiai nézetkülönbség nem indokolja és nem teszi elfogadhatóvá az erőszakot” – írta a kormányfő.

Nicolae Ciucă a szenátus nemzeti liberális párti házelnöke bejegyzésében a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadság elleni támadásként értékelte a történteket. „Gyors felépülést kívánok neki! Isten áldja meg őt és az amerikai népet” – írta közösségi oldalán a házelnök.

Trump megköszönte a titkosszolgálatnak

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért.

A republikánus elnökjelölt a Truth Social-oldalán közzétett nyilatkozatában részvétet nyilvánított az ellene irányuló merényletkísérletben életét vesztett ember családjának, valamint a közönség súlyos sebesülést szenvedett tagja hozzátartozóinak is. Donald Trump hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Egyúttal arról is beszámolt, hogy a golyó a jobb fülét érte. „Rögtön tudtam, hogy valami nincs rendben, amikor meghallottam süvítést és a lövések hangját, majd azonnal éreztem, ahogy a golyó felszakítja a bőrt” – fogalmazott a korábbi amerikai elnök, hozzátéve, hogy komolyan vérzett.

Trump részt vesz pártja jelölőgyűlésén

Trump a választási gyűlésén történt lövöldözés ellenére is várja a jövő heti republikánus nemzeti konvenciót – közölték tanácsadói. Hétfőn kezdődik a wisconsini Milwaukee-ban a republikánus nemzeti konvenció (RNC), amelyen Trumpot hivatalosan is kinevezik a párt elnökjelöltjének. A Trump-kampány és az RNC közleménye szerint „Trump elnök alig várja, hogy csatlakozhasson önökhöz Milwaukee-ban, amikor folytatjuk a konvenciónkat, hogy őt jelöljük az Egyesült Államok 47. elnökévé” – derült ki a közleményből. A szombati támadás volt az első merényletkísérlet a Ronald Reagan elleni 1981-es lövöldözés óta egy elnök vagy elnökjelölt ellen.

A világ vezetőinek reakciói

Mély megdöbbenését fejezte ki vasárnap az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen szerint a demokráciában nincs helye politikai erőszaknak. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elfogadhatatlannak nevezte a politikusok elleni erőszakos cselekményeket. Kisida Fumio japán miniszterelnök azt mondta: „határozottan ki kell állnunk a demokráciát megkérdőjelező erőszak minden formája ellen”. Keir Starmer brit miniszterelnök kijelentette: megdöbbentették a sokkoló jelenetek a gyűlésen. „A politikai erőszaknak semmilyen formában nincs helye társadalmunkban, és gondolataim a támadás minden áldozatával vannak”. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt mondta, hogy a történtek után „rosszul érezte magát”. Hozzátette, a politikai erőszak soha nem elfogadható. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője elítélte a lövöldözést, és „politikai erőszakcselekménynek” nevezte azt. Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök elfogadhatatlannak nevezte a lövöldözést, miközben másokat is a cselekmény elítélésre szólított fel. „A Donald Trump volt elnök elleni támadást a demokrácia és a politikai párbeszéd minden védelmezőjének hevesen el kell utasítania. Amit ma láttunk, az elfogadhatatlan” – tette hozzá. Narendra Modi indiai miniszterelnök Trumpot barátjának nevezte, és mielőbbi gyógyulást kívánt neki. Azt mondta, határozottan elítéli az incidenst, az erőszaknak nincs helye a politikában és a demokráciákban. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén felemelte szavát a politikai erőszak ellen, jobbulást kívánva az amerikai politikusnak. Aláhúzta: a NATO-tagok közösen állnak ki a szabadság és a közös értékek védelméért. Dick Schoof holland kormányfő ugyancsak elítélte a támadást.

Oroszország is elítéli az erőszakot

Oroszország elítéli az erőszak minden megnyilvánulását a politikai harc során – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára. „Oroszország mindig is elítélte, és mi is határozottan elítéljük erőszak minden megnyilvánulását a politikai küzdelem során” – mondta Peszkov. A szóvivő szerint az elnökválasztási küzdelem során világossá vált, hogy Trump élete veszélyben forog. „Miután számos kísérlet történt arra, hogy Trumpot eltávolítsák a politikai színtérről, előbb jogi eszközök, bíróságok, az ügyészség segítségével, a jelölt politikai hiteltelenítésére és lejáratására tett kísérletekkel, minden külső megfigyelő számára nyilvánvalóvá vált, hogy az élete veszélyben van” – fogalmazott. Peszkov azt hangoztatta, hogy Moszkva nem hiszi, hogy az elnökjelölt likvidálására tett kísérletet a jelenlegi hatóságok szervezték meg, de a történteket az a légkör idézte elő, amelyet ez a kormányzat teremtett a politikai küzdelem során. Mint mondta, a kormányzat a nemzetközi színtérről „akarva-akaratlanul átvitte munkamódszereit a belpolitikára”, ahol szintén megjelent „az erőszakos döntések stílusa”.

A német kancellár és a francia elnök is elítélte a támadást

Olaf Scholz német kancellár mielőbbi gyógyulást kívánt Donald Trumpnak, és az X-en azt írta, hogy „az ilyen erőszakos cselekmények fenyegetik a demokráciát”. Hozzátette: a Donald Trump elleni támadás „megvetendő”. „Mielőbbi felépülést kívánok neki. Gondolataim mindazokkal is vannak, akiket érintett a támadás” – írta a szociáldemokrata politikus. Emmanuel Macron francia elnök „demokráciáink tragédiájaként” ítélte el a Trump elleni támadást. „Franciaország osztozik az amerikai nép megdöbbenésében és felháborodásában” – írta az államfő az X-en, és mielőbbi gyógyulást kívánt. Laj Csing-tö tajvani elnök gyors felépülést kívánt Trumpnak. Hszin Csin-ping kínai elnök együttérzését és aggodalmát fejezte ki a Donald Trump ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt – közölte a kínai külügyminisztérium. Hszi Csin-ping kínai elnök együttérzését fejezte ki Trumpnak, és a külügy közölte, hogy Peking is figyelemmel kíséri a volt amerikai elnök elleni merénylet körülményeit.