Elfogadhatatlanok Joe Biden amerikai elnöknek az orosz hivatali partnerére, Vlagyimir Putyinra tett tiszteletlen megjegyzései – jelentette ki a Kreml szóvivője.

Dmitrij Peszkov arra reagált, hogy a washingtoni NATO-csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón Biden kijelentette: „Európa legmélyebb és legrégebbi félelmei éledtek újra”, amiatt, hogy „az őrült gyilkos menetelni” kezdett.

Az amerikai vezető emellett Ukrajna elnökének nevezte Putyint, éppen a Washingtonban felszólalni készülő Volodimir Zelenszkijt bemutatva.

Biden az ukrajnai háború kezdete óta többször is sértő módon minősítette Putyint, amire a RIA Novosztyi hírügynökség szerint maga az orosz államfő egyszer sem válaszolt. Az amerikai elnök nevezte már nyilvánosan gyilkosnak, diktátornak, mészárosnak és háborús bűnösnek is hivatali partnerét.

A NATO-országokban gyártott rakéták Oroszország elleni bevetését kommentálva Peszkov tiszta provokációnak, a feszültség újabb, nagyon veszélyes fokozásának nevezte a csapások hatótávolságának növelését. Az Ukrajnával kapcsolatos megállapodások lehetőségéről szólva azt mondta, hogy azoknak átfogónak kell lenniük, nem pedig az összefüggésekből kiragadott, különálló kérdésekre kell vonatkozniuk.