Párhuzamok és ellentétek lesz a témája a Csíkszeredai Régizene Fesztivál idei kiadásának – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a fesztivál szervezőcsapata tartott kedden a Mikó vár épülete előtt.

Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője ismertette a július 13-21. között zajló esemény teljes zenei programját. A repertoár a régizene minden korát felöleli, kezdve a 13. századtól egészen a 20. századig – a közönség a középkor, a kora reneszánsz és reneszánsz, a kora barokk és barokk, a rokokó, valamint a 19–20. század zenéiben mélyülhet el. A programban összesen 14 koncert szerepel, a helyi jeles zenekarok mellett meghívottak érkeznek Románia más területeiről, Magyarországról, Franciaországból, Angliából, Svájcból és Németországból.

Ferencz Angéla fesztiváligazgató, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere kiemelte, hogy az idei fesztivál felhozatalában több az énekhang, mint az előző kiadásokban. A Régizenei Nyári Egyetem minden mesterkurzusára beteltek a helyek, összesen 71 hallgató jelentkezésével indul július 14-én, vasárnap. Önkéntesek is jelentkeztek szép számban, ők a koncertek helyszínén, a gyermekprogramokon és a Nyári Egyetemen segítik a szervezők munkáját.

A fesztivál teljes programja és további részletei három nyelven megtalálhatók a regizene.ro honlapon, továbbá Facebook-on események formájában is elérhető. Jegyek és bérletek a Hargita Megyei Kulturális Központban válthatók és a fesztivál ideje alatt a koncertek helyszínén, az előadások előtt egy órával. A belépők ára 15 és 30 lej között váltakozik, a fesztiválbérlet ára 150 lej/fő, diákoknak, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak pedig 100 lej/fő. 14 év alatt a belépés díjtalan. 

A városon kívül eső programpontokra ingyenes autóbuszjárat indul az Erőss Zsolt Aréna parkolójából, fél órával az esemény előtt.

Ádám-Gyula-HMKK-archívum