Több ország és nemzetközi szervezet is elítélte a tegnapi kijevi gyermekklinika elleni orosz rakétatámadást, amelynek Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint 16 sérültje van, köztük heten gyerekek.

Az ukrán mentőalakulatok továbbra is kutatnak a romok között esetleges további áldozatok és túlélők után. A kórházépület egy része összedőlt, az intenzív osztály, műtők és onkológiai részleg is károkat szenvedett. A támadás miatt a betegeket ki kellett menekíteni az épületből, és el kellett rendelni a kórház ideiglenes bezárását.

Franciaország kérésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma sürgősséggel ülést tart, hogy megvitassák a kijevi gyermekkórház elleni orosz rakétatámadást.

António Guterres ENSZ-főtitkár rendkívül megdöbbentőnek nevezte a támadásokat, és közleményben hangsúlyozta: a nemzetközi jog tiltja a polgári személyek elleni támadásokat. Denise Brown, az ENSZ Ukrajnáért felelős humanitárius koordinátora a lelkiismerettel összeegyeztethetetlennek mondta a gyermekkórházak elleni támadásokat. Az amerikai külügyminisztérium elítélte a „barbár” orosz légicsapást, és úgy ítélte meg, hogy szándékos támadásról van szó.