A romániaiak mindössze 39 százaléka elégedett az állami egészségügyi szolgáltatásokkal – derül ki egy tegnap nyilvánosságra hozott európai felmérésből.

A STADA Health Report tíz éve vizsgálja, hogy az emberek mit gondolnak, mit szeretnének és melyek az aggályaik az egészségügyi témákkal kapcsolatban, valamint azt, hogy ezek hogyan tükröződnek a viselkedésükben. A 23 európai országban, 46 ezer fős mintán végzett 2024-es felmérés szerint az európai polgárok egyre elégedetlenebbek az állami egészségügyi ellátással. Az elégedettek átlagos aránya a negyedik egymást követő évben csökkent, és idén elérte az 56 százalékot.

Románia az állami egészségügyi szolgáltatásokkal elégedettek listáján a 17-ik az európai rangsorban – derül ki a felmérésről készült jelentésben. Eszerint az általános elégedetlenség főként az orvosi konzultációkhoz való hozzáféréssel, az egészségügyi szolgáltatások színvonalával, a személyzethiánnyal és az egészségügyi ágazat döntéshozói iránti általános bizalomhiánnyal kapcsolatos. A hazai válaszadók a felsoroltak mellett a megelőző egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiányát is említették. Másfelől a romániaiak 53 százaléka elégedett azzal a bánásmóddal, amit az egészségügyi szakemberektől kapnak.