Több francia városban az utcára vonult tegnap a baloldal a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) fölényes győzelme után az előrehozott parlamenti választások első fordulójában. 

Emmanuel Macron francia elnök – aki előrehozott választásokat írt ki, miután pártja vereséget szenvedett az európai választásokon – centrista koalíciója vasárnap újabb megalázó vereséget szenvedett. Szövetsége a szavazatok 20,7 százalékával a harmadik helyen végzett, míg a szélsőbaloldali LFI-t és a kommunistákat is magában foglaló baloldali pártszövetség, az Új Népfront 28,1 százalékot szerzett. 

Marine Le Pen radikális jobboldali Nemzeti Tömörülése 33,5%-ot szerzett, csaknem megduplázva eredményét a legutóbbi, 2022-es parlamenti választásokhoz képest. A vasárnap esti előrejelzések szerint pártja a második forduló után akár abszolút többséget szerezhet. Az, hogy az egyes tömbök végül hány képviselői helyet kapnak a parlamentben, csak a július 7-i, második fordulóban dől el. A második fordulóra kedden 18 óráig kell jelentkezniük azoknak a jelölteknek, akik a regisztrált választók szavazatainak legalább 12,5 százalékát megszerezték.(forrás:euronews.hu)

Forró László/SRR