Árulás és újratervezés címmel közöl véleménycikket a Magyar Nemzetben a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor szerint „Európa válságban van. Eltűnőben a keresztény civilizáció. Lejtmenetben az Európai Unió. Európa gazdasági és politikai súlya csökken. Amit az európai emberek érzékelnek: béke, rend és fejlődés helyett háború, migráció és stagnálás”.

A kormányfő szerint mindezt súlyosbítja, hogy a buborékban élő brüsszeli bürokraták az elmúlt években számos hibás politikai döntést hoztak, sajátjuknak tekintik az ukrajnai háborút, le akarják győzni Oroszországot, holott a kontinens semmit nem nyerhet a háborúból, de könnyen mindent elveszíthet.

Orbán szerint az Európai Néppárt a kampányban változást ígérve gyűjtötte össze a szavazatokat, ám a választások után mégis az Európát végveszélybe sodró szocialistákkal és liberálisokkal állt össze, fittyet hányva az európai emberek döntésére. „Ennek a háborúpárti paktumnak egyetlen célja, hogy az Európát válságba sodró brüsszeli elit még legalább öt évig hatalomban maradjon” – írta a kormányfő a Magyar Nemzetben megállapítva, hogy „az Európai Néppárt árulásával a brüsszeli elit” „kivédte a Brüsszel bevételét célzó első támadást”. Hozzáteszi: folytatják az európai jobboldali pártok együttműködésének kiépítését. Ez vélhetően utalás a miniszterelnök politikai igazgatójának két nappal korábbi bejelentésére, miszerint egy új, közép-kelet-európai patrióta pártcsalád létrehozásán dolgozik a Fidesz.