Az Európai Unió állam- és kormányfői döntöttek a vezető uniós tisztségek elosztásáról.

Az Európai Tanács késő este véget érő csúcstalálkozóján megegyeztek abban, hogy az Európai Bizottság elnöke újabb öt évre Ursula von der Leyen lesz, az Európai Tanácsot Antonio Costa volt portugál miniszterelnök vezeti, az EU új külügyi főképviselője pedig az észt Kaja Kallas lesz.

A Politico szerint a magyar miniszterelnök leszavazta Von der Leyen elnökségét, támogatta viszont a portugál szocialista Costát, Kallas esetében viszont tartózkodott.

A 24. hu beszámolója szerint az este nagy kérdése az volt, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök megszavazza-e az új vezetőket, miután jobboldali pártcsoportját kihagyták az egyeztetésekből. Végül Meloni tartózkodott a legfontosabb posztot, a bizottság elnökét illetően, Kallast és Costát viszont leszavazta. Az ő megválasztásukhoz nem kell egyhangú szavazat, elég a minősített többség, ami a miniszterelnökök 55 százalékát jelenti úgy, hogy az lefedi az EU lakosságának 65 százalékát. Meloni ellenszavazata még okozhat problémákat von der Leyen számára az Európai Parlamentben, ahol legutóbb is mindössze pár fős többséggel választották meg, ráadásul a júniusi választásokon az őt támogató szocialista és liberális frakciók támogatottsága tovább csökkent.