Az ikreket nevelő mindkét szülő a gyerekek 6 hónapos koráig egyidejűleg részesülhessen gyereknevelési szabadságban, vagy ha ez nem lehetséges, alkalmazhasson állami támogatással kisegítőt, aki az édesanyát támogatni tudja az újszülött gyerekek gondozásában – javasolja az RMDSZ abban a törvénykezdeményezésben, amelyet csütörtökön iktatott a Parlamentben.

„A legtöbb esetben az anyának egyedül kell megbirkóznia a napi gyermekgondozási feladatokkal, ami nemcsak fizikailag, hanem mentálisan és érzelmileg is nagy kihívást jelent” – mutatott rá a javaslatot kidolgozó Csép Éva-Andrea.

Az indoklás szerint tavaly Romániában közel 2200 olyan család volt, akik kettős vagy hármas ikreket neveltek. „Amikor ikrek érkeznek a családba, minden feladat megduplázódik” – érvelt a képviselő kiemelve, hogy személyes tapasztalatait használta fel a tervezetet kidolgozásakor.

Hangsúlyozta: szükség van az állandó segítségre és gondoskodásra, amely megfelel a gyermekek igényeinek, hozzájárulva a gyermekek harmonikus és egészséges fejlődéséhez, az egész család érzelmi stabilitásához.