A szív- és érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb elhalálozást Romániában – közölte tegnap Diana Păun államelnöki tanácsos.

A Romániai Krónikus Betegek Egyesülete által szervezett Az egészség hozzád jön elnevezésű karaván harmadik ciklusát ismertető rendezvényen Păun a családorvosok szerepéről és a betegségek korai felismerésének fontosságáról beszélt. Kifejtette, Romániában a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb elhalálozást, a diabéteszes felnőttek száma pedig az utóbbi tíz év során duplájára nőtt. Még aggasztóbb, hogy nő a diabéteszes gyerekek száma is hazánkban. Világszerte 31,6 millióan élnek ezzel a tünettel – mondta, hozzátéve, hogy rendszerszintű megoldás szükséges, az egészségügyi (és elsősorban családorvosi) szolgáltatások hozzáférhető tételével mindenki számára. Beszélt a háziorvoshiányról is: adatai szerint 2024 elején 1500 betöltetlen családorvosi állás volt az országban, 190 településen pedig egyáltalán nincs családorvos.

A helyzetet súlyosbítja, hogy néhány éven belül a családorvosok 40 százaléka nyugdíjba megy. Mindezek ismeretében Diana Păun a mobil egészségügyi szolgáltatások kiterjesztését látja megoldásnak.

A Romániai Krónikus Betegek Egyesülete által szervezett karaván március-június között zajlott. Az akcióban 1200 vidéken élő személy részesült ingyenes diagnosztikai szolgáltatásban. A tesztelt személyek több mint feléről derült ki, hogy diabéteszes vagy prediabéteszes, 82 százalékuk pedig túlsúlyos vagy elhízott – tájékoztat az Agerpres.