Döntő házként elfogadta tegnap a képviselőház a román állampolgárságért folyamodó személyek biometrikus adatainak felvételét előíró törvénytervezetet. A jogszabályjavaslatot 172 támogató és 31 ellenszavazattal, 39 tartózkodás mellett fogadta el az alsóház.

Az 1991/21-es állampolgársági törvényt kiegészítő tervezet előírja a román állampolgárságért folyamodó személyek biometrikus adatainak (arckép és két ujjlenyomat) felvételét a kérelmük benyújtásakor. A javaslat szerint az eljárás azokra a 14. életévüket betöltött gyerekekre is érvényes, akik számára a szülők kérelmezik a román állampolgárság megadását.

A felvett biometrikus adatok kizárólag a kérelmező személyazonosságának ellenőrzésére használhatók az állampolgársági eskü letételekor, illetve a román állampolgársági kártya birtokosa személyazonosságának ellenőrzésére. Mentesülnek az ujjlenyomatadási kötelezettség alól a 14 éven aluli gyermekek, illetve azok a személyek, akiknél az ujjlenyomatvétel fizikailag kivitelezhetetlen – írja elő a tervezet.

A jogszabályjavaslat szerint megkaphatja a román állampolgárságot az a külföldi állampolgár vagy hontalan személy, aki: legalább 8 éve jogszerűen tartózkodik Romániában, vagy ha házasságban él egy román állampolgárral, a házasságkötéstől számított legalább 5 éve együtt él vele; tetteivel és magatartásával bizonyítja a román állam és az általa vallott értékek iránti hűségét; betöltötte a 18. életévét; biztosítottak számára a megélhetési lehetőségek; sem az országban, sem külföldön nem ítélték el olyan bűncselekményért, amely méltatlanná tenné a román állampolgárságra; a román nyelvet eléggé ismeri ahhoz, hogy beilleszkedjen a társadalomba; ismeri Románia Alkotmányának előírásait és a román himnuszt.

A 8 éves határidő legtöbb három évvel csökkenthető, ha a kérelmező eleget tesz a tervezetben előírt feltételeknek és igazolni tudja, hogy „aktívan részt” vesz az ország gazdasági életében, vagy jelentős megvalósításai vannak az oktatás, a kultúra, az emberi jogok előmozdítása vagy az önkéntes munka terén, és az alábbi helyzetek valamelyikében van: az Európai Unió valamely tagállama, az Európai Gazdasági Térség vagy Svájc állampolgára; Romániában született, és születése időpontjában szülei legálisan Romániában laktak.

Legtöbb 3 évvel csökkenthető a határidő azon menekültstátuszt szerzett személyek esetében is, akik „jelentős erőfeszítéseket tettek a román társadalomba való beilleszkedésért”, és kiemelkedő eredményeket értek el tanulmányaik során vagy szakmai téren – írja elő a tervezet. A jogszabályjavaslatot a szenátus már elfogadta, a képviselőház döntő házként szavazott róla.