Ma kizárólag sportos témákkal foglalkozom, elsősorban azért, mert javában zajlik a labdarúgó-Európa-bajnokság, illetve az úszó-Európa-bajnokság. Az említett megnevezéseket két kötőjellel kell írni, de természetesen egyszerűsíthetünk is, például mondhatjuk azt, hogy a labdarúgók Európa-bajnoksága, valamint az úszók Európa-bajnoksága, így mindkét esetben eltűnik az első kötőjel, a második viszont kötelező. Mi az oka ennek? A szabályzat szerint, ha egy tulajdonnév valamilyen jelöletlen összetételt alkot egy köznévvel, akkor a két tagot kötőjellel kell összekapcsolni.

A viszonylag száraz bevezető után sportos idézetekre váltok, amelyekből kiderül, hogy egy-egy neves labdarúgó, tornász hogyan vélekedett a sportról. Az első idézet a 2011 októberében elhunyt Albert Flórián nevéhez fűződik. „Az Aranylabda az egyedüli labda, amit egyetlen védő sem tud elvenni tőlem.”

Maga az Aranylabda kifejezés az egyik legjobb példa arra, hogy egyáltalán nem mindegy, egybe- vagy különírjuk-e a szavakat. A csupa kisbetűs, különírt változattal egy aranyszínű labdát sejtetünk, de csak az egybeírt, nagybetűvel kezdődő Aranylabda utal az 1956-ban alapított díjra, amelyet 1995-től az Európában futballozó nem-európai állampolgárok is elnyerhetnek. Az egyetlen magyar aranylabdás a már említett Albert Flórián, aki 1967-ben emelhette magasba a trófeát.

A második sportos idézet az olimpiai bajnok magyar tornásztól, sportvezetőtől és állatorvostól, Magyar Zoltántól származik; ő mondta azt, hogy „nem a sportág, a közönség a fontos, a sportoló a nézőknek tornászik”. Egyébként róla nevezték el a kötőjellel írandó, Magyar-vándor elnevezésű elemet a szertornában… az összetétel első tagja nagybetűvel kezdődik, mivel családnévről van szó. A kötőjel nélküli, szintén nagy kezdőbetűs Magyar vándor egy 2004-es filmvígjáték címe, tehát itt is érdemes figyelni a helyesírásra.

A mai részt egy aranyköpéssel zárom… A 2003. június 17-én elhunyt, nagyváradi születésű sportriporter és sportújságíró, Knézy Jenő az egyik mérkőzés közvetítése alatt kijelentette, hogy „hatalmasak ezek a belga játékosok, betöltik az egész képernyőt”. Szintén ő mondta, hogy „elszállt Andersson lába, most hozzák vissza a stadionba”. Az egyik meccs végén pedig csodálkozva megszólalt: „Most látom, nem is Daszajev állt a kapuban”.