A kánikula miatt az aszfaltburkolat védelmére az ország 15 megyéjében ma is érvényben marad a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik forgalmának korlátozása.

Ma délelőtt 10 és este 20 óra között például Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér és Szeben megyében valamennyi országúton, gyorsforgalmi úton és autópályán tilos a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművek közlekedése. Mentesülnek a tilalom alól többek között a személyszállítók, az élő állatokat vagy romlandó termékeket, postai küldeményeket, elsősegélynyújtó felszereléseket, üzemanyagot szállító gépkocsik. 

A hőség idején a munkáltatók kötelesek intézkedni a dolgozók védelméről. Akik ezt elmulasztják 2.500 lejre bírságolhatók. A kormány rendelete értelmében a munkáltatók kötelesek csökkenteni a fizikai tevékenységek intenzitását és ütemét, biztosítaniuk kell a szellőztetett, légkondicionált vagy árnyékos helyiségeket, az ivóvizet – személyenként 2 litert fejenként – illetve váltakoztatni kell a munkaidőt és a pihenőidőt. A hőség miatt felfüggesztett munkát, később, megfelelő körülmények között pótolni kell. Ha a hőség miatt egy dolgozó orvosi javallatra nem végezhet bizonyos munkafolyamatokat, azt a munkaadónak figyelembe kell vennie.(forrás: KVR)

Darvas Enikő/SRR