Az Európai Unió csütörtökön elfogadott újabb szankciói első alkalommal irányulnak a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítására. A harmadik éve tartó ukrajnai háború ellenére több tagállam továbbra is vásárol cseppfolyósított földgázt Moszkvától. 

A tabudöntőnek számító szankciók a 14. csomag, amelyet az unió 2022. februárja óta életbe léptetett, és a harctéri események érzékeny időszakában jönnek, mivel az orosz csapatok ezekben a hetekben megpróbálják kihasználni megújult lendületüket, hogy további területi előnyöket szerezzenek.A nagykövetek hetekig alkudoztak a csomag technikai részleteiről.

A jóváhagyást többször is elhalasztották több ország, köztük Magyarország fenntartásai miatt, amely megígérte, hogy megakadályoz minden szankciót az energiaágazatban.A legutolsókig kitartó ország végül Németország volt a „no Russia clause” miatt, amely kötelezettségeket ró a vállalatokra a szankciók kijátszásának megakadályozására. 

A cseppfolyósított földgáz (LNG) – korlátozás azonban nem jelent teljes importtilalmat, mint ahogyan arról az EU korábban döntött a szénnel és a tengeri olajjal, Moszkva két legnagyobb bevételi forrásával kapcsolatban. Az uniós cégek továbbra is vásárolhatnak orosz cseppfolyósított földgázt, de tilos lesz azt más országokba továbbexportálni.(forrás:euronews.hu)

Darvas Enikő/SRR