A központi választási bizottság közzétette tegnap a június 9-i európai parlamenti (EP-) választás végeredményét, és közölte a Romániának járó 33 EP-mandátum elosztását.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az érvényes voksok 6,48 százalékát (579 180 szavazatot) megszerezve két képviselőt küld Brüsszelbe, Winkler Gyula és Vincze Loránt személyében.

A kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) közös listája a 4,3 millió érvényes szavazat 48,55%-át kapta. Erről a listáról a PSD 11 és a PNL 8 politikusa kapott EP-mandátumot.

A szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) az érvényes voksok 14,93%-át megszerezve 6 képviselőt küld az EP-be. Átlépte a bejutási küszöböt a szintén szélsőségesnek tartott SOS Romania párt is 5,03%-kal amely szintén két képviselőt küldhet az EP-be. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) által létrehozott Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) az érvényes voksok 8,71 század százalékát megszerezve 3 EP-mandátumot kap. Az USR egy korábbi, immár a zöldek frakciójában politizáló EP-képviselője, Nicolae Stefanuta független jelöltként szerzett újabb EP-mandátumot az érvényes voksok 3,08 százalékát megszerezve.

Az Európai Parlamenti választáson a részvétel minden korábbinál magasabb, 52,4 százalékos volt. Az ugyancsak június 9-én rendezett helyhatósági választásokról még nem közölt végeredményt a választási bizottság.