15:47 – Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke pár perccel ezelőtt az RMDSZ kolozsvári ügyvezető elnökségén bejelentette, hogy a szövetség az elmúlt 20 év legjobb választási eredményét érte el, hiszen a szövetség EP-listája 566 ezer szavazatot kapott, ami 2004 óta a legtöbb voksot jelenti. Közölte, hogy a szövetség ezzel az eredménnyel bejutott az Európai Parlamentbe, hiszen 6,5 százalékot ér, és tekintettel a 99 százalékos feldolgozottságra ez az arány már nem csökkenhet 6,4 százalék alá. Ez azt jelenti, hogy biztos lesz két EP-képviselője az RMDSZ-nek, és még valamennyi töredékszavazat is marad. Az RMDSZ elnöke elégedetten nyugtázta, hogy a választások előtt 500 ezer szavazat megszerzését tűzték ki célul, és ezt sikerült teljesíteni.

Az önkormányzati választások tekintetében kiemelte a Maros és a Szatmár megyei győzelmeket, mindkét megyében sikerült az RMDSZ jelöltjének megnyernie a megyei tanácselnöki tisztséget, akárcsak a marosvásárhelyi és a szatmárnémeti polgármesteri széket. Közölte, hogy a szövetségnek van 199 polgármestere, plusz 4-5 független polgármester nyert, akiket támogattak, és négy megyei tanácselnök is diadalmaskodott. – Ez a közösség hatalmas eredménye, mindenkinek köszönjük a szavazatokat. Kaptunk egy óriási felhatalmazást, egy nagy bizalmat a közösség részéről, erre rá fogunk szolgálni munkával. A magyar érdek lesz az első helyen az EP-ben, az önkormányzatokban pedig a helyi érdek lesz az első – mondta Kelemen Hunor.

Az önkormányzati választások kapcsán kiemelte a szórványban elért kiváló eredményeket, hiszen négy évvel ezelőtt sok helyen kiszorultak az önkormányzatokból, és ebből a helyzetből sikerült most talpra állni. Közölte, hogy visszajutott az RMDSZ a Brassó megyei tanácsba, Besztercén mind a megyei, mind a városi tanácsba, Máramarosban is a megyei tanácsba, Nagybányán meglesz a harmadik tanácsosi mandátum, Máramarosszigeten pedig egyről kettőre növelték a tanácsosok számát, de Vajdahunyadon és Déván is sikerült visszakerülni a helyi önkormányzatba. Az RMDSZ elnöke aláhúzta Gal Alina győzelmét a Bákó megyei Gajcsána községben, és közölte, hogy a szintén Bákó megyei Lábnyikban két, Klézsén egy tanácsosuk lesz. Aláhúzta, hogy olyan szavazók bizalmát is elnyerték, akik eddig nem a szövetség jelöltjeire szavaztak, nekik külön is megköszönte a támogatást Kelemen Hunor.

13:18 – Máris megvan a tegnapi választásoknak az első politikai áldozata. Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke bejelentette, hogy benyújtja a lemondását arra hivatkozva, hogy a pártja gyenge eredményeket ért el. Közölte, hamarosan összehívják a párt kongresszusát, hogy új elnököt válasszon. Drulă meggyőződését fejezte ki, hogy az USR-nek vannak olyan erős politikusai, akik továbbvihetik a szervezetet és Dominic Fritzet, Temesvár polgármesterét említette. Az USR az Egyesült Jobboldal Szövetségben (ADU) két másik párttal társulva, a Ludovic Orban által alapított Jobboldal Ereje (FD) és a Népi Mozgalom Párttal (PMP) együtt alig 11 százaléknyi szavazatot gyűjtött, ami messze elmarad a várakozásaiktól, hiszen 2019-ben az USR egyedül a szavazatok több mint 22 százalékát kapta.

13:05 – Első ízben választottak magyar polgármestert a Bákó megyei Gajcsána községben (románul: Găiceana) Gal Alina személyében, aki az RMDSZ színeiben indult – jelentette be Facebook-oldalán Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor. A Krónika tudósítása szerint Gal Alina 38,16 százalékkal nyert, megelőzve a PSD jelöltjét, aki 24,42 százalékot kapott. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint Gajcsána községnek 2467 lakosa van, akik közül 286-an vallották magukat magyarnak. Gajcsána a községközpont, amelyhez több román falu mellett Magyarfalu is tartozik (románul: Arini, korábban Ungureni), innen származik Gal Alina. Ő a lap információi szerint a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége humán erőforrásokkal foglalkozó munkatársa, diplomás közgazdász, aki Londonban mesterizett. Eddig Bákó megyében csak Gyimesbükkön volt magyar polgármester, Oltean Péter személyében, akinek most sikerült egy újabb mandátumot szereznie. Gyimesbükkön a lakosságnak 55 százaléka vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláson. Hat Bákó megyei település önkormányzatába sikerült az RMDSZ-nek tanácsosokat bejuttatnia, ami rekordnak számít.

12:35 – Csoma Botond, az RMDSZ szóvivője úgy nyilatkozott a Maszol.ro-nak, hogy számításaik szerint az RMDSZ-nek meglesz a két mandátuma az Európai Parlamentben, vagyis a szövetség eléri az 5 százalékos bejutási küszöböt. Ez azt jelenti, hogy továbbra is Winkler Gyula és Vincze Loránt képviseli az RMDSZ-t a brüsszeli és a strasbourgi székhelyű törvényhozói testület néppárti frakciójában.

12:20 – Pataki Csaba Szatmár megyei tanácselnök és Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök is bejelentette győzelmét, így újabb mandátumhoz jutottak a két megye önkormányzata élén. Az RMDSZ-nek így továbbra is négy megyei tanácselnöke lesz, hiszen Szatmár és Maros megye mellett Hargita megyében Bíró Barna-Botond és Kovászna megyében Tamás Sándor is győzött. Előbbi a szavazatok mintegy 80 százalékát kapta, utóbbi mintegy 70 százalékát. Ezek az adatok még mindig csak részleges eredmények, de a magas feldolgozottság miatt már nem változhat a győztes személye.

9:45 – Nagyarányú győzelmet aratott az európai parlamenti választáson a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta választási szövetség. Az exit-poll adatok szerint a kormánykoalíciót alkotó pártok, a PSD-PNL szövetség a szavazatok mintegy 54 százalékát kapta. Mindezt magas részvétel mellett érték el, hiszen a lakosság mintegy 52 százaléka adta le voksát. A magas részvétel nem kedvezett a Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR), amely 14 százalékkal várhatóan a második helyen végez. Az AUR támogatottságát korábban 20 százalék körülire becsülték, ami valószínű csak egy alacsonyabb részvétel mellett jött volna össze a George Simion vezette erőnek. Harmadik helyen végzett az exit-poll eredmények szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) köré tömörült Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU), amely a voksok 11 százalékát kapta. Ez hatalmas visszaesés az USR-nek, amely 2019-ben több mint 22 százalékot kapott egymagában. Az RMDSZ is elérte az 5 százalékot az exit-poll szerint. A bejutási küszöb alatt maradt viszont az SOS Románia és a Reper 3-3 százalékkal. Ezek az adatok azonban csak exit-poll eredményeken alapulnak, az Állandó Választási Hatóság a nap folyamán közli a részleges eredményeket.

Az önkormányzati választásokról valamivel többet lehet tudni hétfőn reggel, de elsőként a polgármesterekre leadott voksokat számolták meg, így egyelőre csak a polgármesterek eredményeiről lehet tudni konkrétabb eredményeket, de ezeket is csak a jelöltek párhuzamos szavazatszámlálásából. Az RMDSZ jelöltjei közül Kereskényi Gábor Szatmárnémetiben fölényes győzelmet aratott, de Marosvásárhelyen Soós Zoltánnak is sikerült nyernie relatív többséggel, sőt Szászrégenben Márk Endre is újrázhat. Ezek etnikailag mind vegyes települések, ahol a magyarok kisebbségben vannak. Az RMDSZ jelöltjei győztek Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Székelyudvarhelyen.

Az erdélyi nagyvárosokban, például Kolozsváron a várakozásoknak megfelelően Emil Boc győzött, Temesváron Dominic Fritz elkezdheti a második mandátumát, míg Brassóban visszatérhet George Scripcaru, aki legyőzte a négy évvel ezelőtt diadalmaskodó USR-s Allen Colibant.

Bukarestben Nicușor Dan méreteit tekintve váratlanul magabiztos győzelmet aratott az exit-poll eredmények szerint, őt az urnák elé járulók 45 százaléka választotta, míg a szociáldemokrata Gabriela Firea csak a voksok 25 százalékát kapta. Harmadik helyen végzett Cristian Popescu Piedone 13 százalékkal, negyedik lett a liberális Sebastian Burduja 10 százalékkal.

Bukarest I. kerületében a liberális George Tuță bejelentette a győzelmét Clotilde Armanddal szemben, a II. kerületben is úgy néz ki, hogy a PSD-PNL által támogatott Rareș Hopincă legyőzte az USR-s Radu Mihaiut. A harmadik kerületben Robert Negoițănak sikerül újráznia, akárcsak a 4. kerületben Daniel Băluțănak. Az V. kerületben Cristian Popescu Piedone fia, Vlad Popescu Piedone nyert, míg a VI. kerületben Ciprian Ciucu korábbi polgármester végzett az élen.