Brassó városa nyerte el a 2027-es, 18. Európai Ifjúsági Téli Olimpiai Fesztivál (EYOF) megszervezésének jogát. A döntést a bukaresti parlament épületében tegnap tartott közgyűlésén hozta meg az Európai Olimpiai Bizottság (EOC).

Spyros Capralos, a bizottság elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, Brassó már másodízben nyeri el az EYOF szervezési jogát, hiszen 2013-ban is ő volt a szervezője a versenynek. Mihai Covaliu, a Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR) elnöke pedig elmondta, Brassó már 2013 óta rendelkezik a nemzetközi verseny megszervezéséhez szükséges infrastruktúrával, ezt azonban most továbbfejlesztik, korszerűsítik a kormány támogatásával, hogy a 2027-es EYOF-ot a legjobb körülmények között tudják lebonyolítani.

A nemzetközi multisportjáték az olimpiai mozgalom Nemzetközi Olimpiai Bizottság által támogatott harmadik legjelentősebb eseménye, amelyet az Európai Olimpiai Bizottság kétévente szervez. Az esemény becsült teljes költségvetése 17,5 millió euró. Finanszírozását az Európai Olimpiai Bizottság támogatásából, az állami költségvetésből, helyi önkormányzatok költségvetéséből, részvételi díjakból és szponzorálásokból biztosítják.

A kormány közleménye szerint az EYOF 2027-en tíz sportágban küzdenek a versenyzők: alpesi sí, sífutás, síugrás, snowboard, biatlon, símászás, műkorcsolya, short-track, jégkorong és curling. A versenyeket Brassóban, Brassópojánán, Predealon, Barcarozsnyón, a Gredistye-völgyben, Csíkkarcfalván, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában tartanák.