HIMARS rakétarendszerek karbantartására kialakított központot avattak fel tegnap a bákói Aerostar hadiipari vállalatnál, a sorozatvetőket gyártó amerikai Lockheed Martin vállalattal kötött megállapodás alapján – közölte a védelmi minisztérium (MAPN).

A karbantartási központ avatásán jelen lévő Angel Tîlvăr védelmi miniszter úgy értékelte: stratégiai jelentőségű előny Románia számára, hogy saját HIMARS rendszereinek karbantartását az országon belül tudja elvégezni, és a térség más, HIMARS rendszerekkel rendelkező országai számára is a javítási és karbantartási szolgáltatásokat tud biztostani. Országunk 2018-ban fogadott el törvényt arról, hogy három – egyenként 18 rakétatüzérségi eszközből álló – HIMARS típusú, nagy mozgékonyságú sorozatvető-rendszert vásárol az Egyesült Államoktól, a beszerzés – lövedékeket, szenzorokat, kiegészítő műszaki felszereléseket, cserealkatrészeket és kiképzést is magába foglaló – költségvetése másfél milliárd dollárra tehető. A sorozatvetők a román légierő és sok NATO-tagállam által használt Hercules katonai repülőgépekkel légi úton is szállíthatók.

A tárca arról számolt be, hogy Románia eddig két HIMARS-rendszert vett át (2021-ben és 2023-ban), a harmadikat pedig idén szállítja le a Lockheed Martin – áll a karbantartási központ felavatásáról szóló minisztériumi közleményben.